Potpisan ugovor: Do kraja 2022. godine biće gotov auto-put do Šapca VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predstavnicima kompanije "Azvirt".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2019.

12:20

Potpisan ugovor: Do kraja 2022. godine biće gotov auto-put do Šapca VIDEO
Foto: Depositphotos, diyan_nenov, 13944141

Tom prilikom potpisan je komercijalni ugovor za izgradnju deonice auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice na deonici Šabac–Loznica.

Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice Šabac–Loznica potpisali su ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i izvršni direktor kompanije "Azvirt" Kemil Aliev.

Ukupna dužina ove saobraćajnice je 77 kilometara, a procenjena vrednost realizacije ovog projekta je 467,5 miliona evra.

"Srbija će dobiti još 77 kilometara najmodernijih saobraćajnica. Ovi putevi će dovesti nove investicije i turiste u ovaj region", rekao je Vučić, najavljujući da će već narednih dana početi izgradnja mosta u Šapcu.

Prema njegovim rečima, do kraja 2022. godine biće gotov auto-put do Šapca, a do kraja 2023. godine i brza saobraćajnica do Loznice.

"Radimo ogroman posao, želimo da ljudi u tom kraju ostanu na svojim ognjištima, to će značiti život za celo Podrinje i doneće nove investicije u taj deo zemlje i mnogo veći broj turista", rekao je Vučić.

Vučić je čestitao na potpisanom ugovoru i istakao da je to veoma važna stvar za našu zemlju, kao i da je vrednost potpisanih ugovora 476 miliona evra.

Kako je rekao, na trasi auto-puta Ruma–Šabac ima mnogo gusto naseljenih sela, kao što su Jarak, Platičevo, Hrtkovci i druga i zato će se u blizini Platičeva napraviti jedno isključenje, kako stanovnici tih mesta ne bi morali da idu starim putem i kruže 20 ili 30 km.

Na polovini puta će biti isključenje, dodao je predsednik. Objasnio je da će to biti auto-put punog profila širine 29 metara, s razdelom od četiri metra između traka za suprotni smer, dok će brza saobraćajnica Šabac–Loznica biti široka 19 metara, s razdelom od tri metra i maksimalnom brzinom auto-putem od 100 do 110 km na sat.

Auto-put Šabac–Ruma biće dugačak 22 kilometra. Preko reke Save, uzvodno od Šapca, biće podignut most, a put će dalje nastaviti prema Loznici s po dve kolovozne trake u svakom smeru.

Trasa novog auto-puta je poznata. Ova saobraćajnica ne samo što će biti kraća za sedam kilometara – od Šapca do rumske raskrsnice sadašnjim putem M-21 je 29 kilometara, već neće ulaziti u sela Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, što će rasteretiti ulice u ovim naseljenim mestima.

Počev iz pravca Šapca, auto-put će ići stranom sela Klenak bliže reci Savi, ostavljajući ovo mesto, kao i susedno Platičevo s desne strane. Ispred Hrtkovaca biće izgrađen nadvožnjak s petljom, pošto će se auto-put ovde ukrstiti sa starom magistralom, a zatim će u luku zaobići ovo i sledeće selo Jarak, ostavljajući ih s leve strane. Nova trasa svuda ide kroz njive i nigde se ne ukršta s postojećom prugom Zvornik-Šabac-Ruma.

Brza saobraćajnica prema Loznici takođe će zaobići sva naseljena mesta, kroz koja gotovo celom dužinom prolazi postojeći magistralni put M-19. Novi put će s desne strane ostaviti Tabanović i Štitar, a s leve Majur, Slepčević, Duvanište, Petlovaču, Ribare, Prnjavor, Novo Selo, Lešnicu, Jelav i Lipnički Šor. Trasa puta ići će bliže reci Drini i završiće se u Lozničkom polju, zapadno od gradskog naselja Loznica.

Vrednost novog mosta preko Save kod Šapca, koji bi trebalo da bude izgrađen oko dva kilometra uzvodno od starog železničkog mosta, naspram šabačke industrijske zone, procenjena je na oko 80 miliona evra. Novi most će imati 605 metara od prvog do poslednjeg stuba, a s prilaznim konstrukcijama ukupno 1.330 metara. Širina konstrukcije mosta je usklađena sa širinom kolovoza ispred i iza mosta i zahtevima projektnog zadatka investitora, a ukupno iznosi 23 metra. Četiri vozne trake biće široke po 3,5 metra, četiri ivične trake imaće po pola metra, dva razdelna pojasa po metar i po i dve pešačke staze po dva metra.

Početak pripremnih radova za izgradnju mostu planiran je za novembar ove godine. Predviđeno je da se prvo počne s gradnjom mosta, jer su ovi radovi najzahtevniji i najduže traju. Potom će otpočeti radovi na pravcu Šabac–Loznica, pa deonice Ruma–Šabac.

Potpisivanje ugovora za Moravski koridor u narednih 10 dana

Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Predsednik Srbije Aleksandar Vučih najavio je da će u narednih deset dana uslediti potpisivanje ugovora za izgradnju Moravskog koridora.

Vučić je nakon potpisivanja komercijalnog ugovora za izgradnju auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice Šabac–Loznica, rekao da će se potpisivanje ugovora za Moravski koridor organizovati na deonici budućeg auto-puta, a ne u vladi ili predsedništvu, kao što je to danas bio slučaj.

Predsednik je rekao da će Moravski koridor biti gotov do 2022. godine, a vrednost radova se procenjuje na 755 miliona evra. Na tu sumu, kaže, treba dodati još 20 odsto, koliko se, kaže, može očekivati da koštaju dodatni radovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: