Prvi letovi s Aerodroma "Morava" od decembra, čeka se izbor avio-prevoznika

Kraljevo -- Aerodrom "Morava" dobio je identifikacioni kod KVO na zahtev "Er Srbije", kaže direktor tog aerodroma Dragan Bugarinović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, kasto
Foto: Depositphotos, kasto

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj zvanično je dodelilo Aerodromu "Morava" identifikator lokacije s tri slova KVO, rekao je Bugarinović.

On je istakao za RTS da je kôd bitan za avio-prevoznika i da do sada nije postojao, jer nije ni bilo letova. "Kod je dobijen upravo na zahtev avio-kompanije, a u ovom slučaju je to bila 'Er Srbija' koja je prilikom svog prvog leta prilikom otvaranja i podnela zahtev za dobijanje tog koda, tako da je on i zvanično objavljen", rekao je Bugarinović, ističući da aerodrom ima dozvolu za letenje.

Tender za izbor najboljeg ponuđača za letove iz Kraljeva, na relacijama za Beč i Solun, ističe u četvrtak.

"Nadležno ministarstvo raspisalo je tender za prijavljivanje zainteresovanih avio-kompanija za obavljanje avio-prevoza na linijama od javnog interesa, i to od početka decembra, kako je i u uslovima tendera i to tri puta nedeljno linija za Beč", kaže Bugarinović.

"Na ovaj način one u početku dele rizik sa državom, na ovaj način će linije sigurno biti u funkciji i nema razloga da se kompanije ne prijave i aerodrom krene sa letovima od decembra", naveo je Bugarinović.

Aerodrom "Morava" nastao je konverzijom iz vojnog aerodroma u Lađevcima u mešoviti vojno-civilni. Pre nekoliko dana Ministarstvo odbrane dobilo je od Vlade Srbije 155 miliona dinara za izvođenje dodatnih radova na aerodromu "Morava". Radovi su nužni kako bi se dobila dozvola Direktorata za civilno vazduhoplovstvo za dužinu piste, letenje u uslovima smanjene vidljivosti i aktiviranje sistema svetlosnog obeležavanja aerodroma "Morava".

strana 1 od 186 idi na stranu