Ispod sela Klinovac se nalaze ogromne rezerve litijuma VIDEO

Početna istraživanja pokazuju da u Srbiji ima litijuma, metala koji se na tržištu traži sve više.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Petak, 15.11.2019.

19:00

Ispod sela Klinovac se nalaze ogromne rezerve litijuma VIDEO
Foto: Prva TV

Litijum se koristi u skoro svim elektronskim uređajima, od baterije do automobila.

Prva TV je posetila selo Klinovac, u kome se, prema pisanju jednog poznatog stranog časopisa, smatra da postoji veliko nalazište tog metala.

Meštani koji znaju za šta se sve koristi litijum spremni su da besplatno daju njive kako bi se ispitao sastav zemljišta.

"Meštani Klinovca vekovima znaju da je zemlja na brdima iznad sela bez vode i da ima gline i krečnjaka ali za litijum nisu sigurni", navodi Miodrag Mitić iz sela Klinovca.

Klinovac se nalazi pored puta Bujanovac-Trgovište i poznat je po arheološkim nalazištima i manjim površinskim kopovima, odakle je vađen kamen za puteve i kuće.

U Srbiji je još 2004. godine u dolini reke Jadar otkriveno nalazište litijuma i bora i taj mineral je nazvan jadarit. Procenjuje se da su rezerve litijuma u Srbiji veće od 100 miliona tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: