Paušalci elektronskim putem o poreskim obavezama

Novi Sad -- Svi paušalci i oni koji tek planiraju da započnu svoj biznis, od danas će moći na portalu www.jpd.rs da izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina

Do sada to nije bio slučaj i niie bilo jasnog pravila kada poreska rešenja stižu, niti koliki iznos mogu očekivati. Ilustrativni kalkulator, koji je razvio NALED, u saradnji sa Poreskom upravom u okviru Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj, koji finansira USAID, predstavljen je danas na okruglom stolu, u Privrednoj komori Vojvodine.

Na prvom, od planirana četiri okrugla stola, javnosti će biti predstavljeno šta donosi Nacrt uredbe o paušalnom oporezivanju.

Za 117.000 paušalaca u Srbiji, promena donosi automatizaciju procedura, smanjenje birokratije i veću predvidljivost u pogledu utvrđivanja poreske obaveze.

"Početnici u poslovanju moći će elektornski da saznaju da li imaju pravo da posluju kao paušalci i da, kao postojeći preduzetnici, unapred izračunaju visinu poreza. Umesto akontacionog i konačnog poreskog rešenja, koje je često kasnilo i duže od šest meseci, u poresko sanduče elektronski će im stizati jedinstveno poresko rešenje za godinu unapred", rekla je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

Inicijativu za reformu paušalnog oporezivanja pokrenuta je u septembru prošle godine, kada je NALED zajedno sa Udruženjem za razvoj preduzetništva. Nacrt Uredbe, čije se usvajanje očekuje u decembru, a stupa na snagu u januaru 2020. godine, predviđa, rečeno je na okruglom stolu, niz pogodnosti za mnoge paušalce.

U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da im budu povećane više od 10 odsto godišnje, a brojnim preduzetnicima biće smanjene 30 odsto i više zbog nove formule za obračun poreza, koja predviđa objektivno i lako proverljive kriterijume za utvrđivanje visine u odnosu na postojeći model.

Predviđeno je i smanjenje poreske osnovice tokom prve tri goddine poslovanja, kao i osnovice za rpeduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest. Uredba predviđa da će ubuduće i automehaničari i računovođe moći da posluju kao paušalci.

strana 1 od 186 idi na stranu