Novi kućni red: Proslave i radovi moraće da se najavljuju najmanje dva dana unapred VIDEO

Beograd -- Beograđani uskoro neće smeti da prave buku u stanu uveče, a svaka proslava, kao i radovi u stanu, moraće da budu najavljeni najmanje dva dana unapred.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Depositphotos, IgorVetushko
Foto: Depositphotos, IgorVetushko

"Komunalna milicija će po prijavama stanara moći da preduzima odgovarajuće mere u skladu sa svojim ovlašćenjima, da izriče prekršajne naloge u skladu sa propisanim kaznama odlukom o kućnom redu", kaže Olivera Milutinović, rukovodilac sektora u sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

"Ovaj novi zakon je, po meni, strašno drastičan i daje mogućnosti da svako svakoga može da prijavljuje zbog puštanja kotlića u kupatilu", kaže predsednik saveta stanara jedne beogradske opštine za Prvu TV.

Buka je problem zbog kojeg nadežni organi najčešće izlaze na teren.

Novim pravilnikom pomereno je vreme odmora, te će sada kućni mir, tokom kojeg su zabranjeni, između ostalog, bilo kakvi radovi, trajati od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00.

U danima vikenda tišina je predviđena od 14.00 do 18.00 i od 22.00 do 8.00 subotom, a nedeljom sve do 10.00.

Podsetimo, do sada je dnevni odmor bio od 13.00 do 17.00 časova, kao i od 22.00 do 6.00, što je teoretski omogućavalo majstorisanje po zgradi već od šest časova ujutro. Kažnjivo je i stvaranje buke veće od 30 decibela.

"Republičkom uredbom je propisana dozvoljena granična vrednost vezana za buku, ona iznosi 30 decibela u toku noći i 35 u toku dana", kaže Milutinovićeva.

Problem sa ovom uredbom je to što kada, na primer, u svom stanu, pustite vodu na vodokotliću dođete do 62 decibela, a puštanjem vode na česmi dolazi se do 54 decibela, što znači da je pravilo neizvodljivo.

Možda je najpametnije posavetovati da svako da sve od sebe da bude dobar komšija i učini sve što može da drugima bude prijatno.

Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika, u gostovanju u emisiji 150 minuta, rekao je da je većina ljudi zainteresovana za stavku vreme apsolutne tišine.

Kako kaže, ranije su stanari o proslavama mogli ili da obaveste upravnika ili stave obaveštenje u hol zgrade, a novim pravilnikom svaka vrsta proslave mora da se najavi do dva dana ranije.

Početne kazne su od 5.000 dinara i idu do 150.000 za fizička lica, a za pravna su još veće, kaže Banovački.

Ipak, Banovački kaže da veš-mašina i kućni aparati mogu da se uključuju i posle 22 sata, kada je struja jeftinija, i da kućni red to definiše i dozvoljava, ali ne ako je na primer veš-mašina pokvarena ili vrlo bučna.

"Loše prakse jesu i žardinjere, saksije koje se nalaze sa spoljnje strane terase koje ugrožavaju bezbednost", navodi Banovački i ističe primer klima-uređaja koji nisu obuhvaćene zakonom o stanovanju i time predstavljaju veliki problem.

strana 1 od 186 idi na stranu