Grade se tri naplatne kapije: Vozila će uskoro plaćati ulazak u srpski nacionalni park

Tara -- U Nacionalnom parku Tara naplaćuje se jedino ulazak u rezervat Crveni potok, a u toku je izgradnja tri kapije kako bi se naplaćivao ulazak vozilima u park.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, SerbBgd
Foto: Depositphotos, SerbBgd

Prva kapija u izgradnji je u Perućcu, a još dve biće izgrađene na Kaluđerskim barama. U zavisnosti od dinamike radova, naplata ulaska bi mogla da počne krajem iduće ili početkom 2020. godine, piše portal ZoomUe.

"Kapija nije značajna samo za naplatu već i za kontrolu posetilaca i promet građe, imaćemo i statistiku posetilaca što do sada nismo imali, a najbitnije što će ta sredstva biti upotrebljena za razvoj, zaštitu i promociju parka", kaže Ranko Milanović iz NP Tara, prenosi Glas zapadne Srbije.

Ulaz će se naplaćivati po vozilu, a cena bi, prema smernicama nadležnog ministarstva, za putničko vozilo iznosila od 250 do 300 dinara.

"Lokalno stanovništvo će biti oslobođeno plaćanja ulaza, najverovatnije, na osnovu registarskih tablica BB i UE", dodaje Milanović.

Tara je proglašena nacionalnim parkom 1981. godine i prostire se na površini od oko 25.000 hektara. Najpoznatija je kao stanište endemske Pančićeve omorike i mrkog medveda. Prepoznatljiva je i po mešovitim šumama bukve, smrče i jele, koje zauzimaju 80 odsto teritorije, ali i bogatoj kulturnoj baštini: stećcima koji su na listi Uneskove baštine, manastiru Rača, zadužbini kralja Dragutina iz 13. veka, i srednjovekovnom utvrđenju Solotnik iz 14. veka.

Na Tari je ribolov dozvoljen na jezerima, a lov na divokoze je popularan među strancima. Posetiocima je dostupno oko 290 kilometara markiranih planinarskih staza i više od 75 kilometara biciklističkih ruta, a veliku atrakciju predstavlja kanjon reke Drine s jezerom Perućac na kome se organizuju krstarenja brodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 186 idi na stranu