NBS: Srbija nije trošila zajednička sredstva SFRJ

Navodi da je Srbija trošila zajednička sredstva bivše SFRJ tokom 90-ih godina, za šta je optužuje Hrvatska, nemaju osnova, piše "Politika".

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 15.11.2019.

08:15

NBS: Srbija nije trošila zajednička sredstva SFRJ
Foto: Depositphotos/Kagenmi

Naime, Srbija je u to vreme bila pod međunarodnim sankcijama i nije im imala pristup tim sredstvima, piše list pozivajući se na izvore iz Narodne banke Srbije (NBS).

Državna sekretarka u hrvatskom ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić izjavila je u sredu uveče, nakon petog sastanka Stalnog mešovitog komiteta u Zagrebu, tela za nadzor sprovođenja sukcesije bivše SFRJ, da je Srbija bila ta "koja je odobravala skidanje sredstava sa tih računa Narodne banke Jugoslavije u mešovitim bankama u inostranstvu".

Kako su preneli hrvatski mediji, Hrvatska po tom osnovu od Srbije traži 148,5 milliona dolara.

Generalni sekretar srpskog Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže za "Politiku" da nisu istinite tvrdnje zvaničnog Zagreba u vezi s navodnim potraživanjima.

U NBS podsećaju da su "devedesetih godina, recimo u SAD, sva sredstva bila zamrznuta".

"Iako su spremni da dele raspoloživa sredstva, predstavnici Hrvatske ne pokazuju spremnost da učestvuju u podeli zaostalih dugova SFRJ", navode u NBS.

Narodna banka takođe podseća da je najveći broj mešovitih banaka u vreme i nakon zaključenja Sporazuma o sukcesiji otišao u stečaj ili likvidaciju i da će se namirenje vršiti iz raspoložive stečajne, odnosno likvidacione mase, o čemu je proces još u toku.

U centalnoj banci Srbije ističu da je reč o pokusaju da se skrene pažnja sa pitanja nacionalizovane imovine srpskih kompanija u Hrvatskoj, koja daleko prevazilazi vrednost sredstava u mešovitim bankama. Na tome će, kako prenosi "Politika“, Srbija posebno insistirati u budućem periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: