Uskoro gašenje okretnica u centru Beograda? Počela izgradnja nove trolejbuske mreže

Izvođač radova uveden je u posao izgradnje trolejbuske mreže do Dunavske ulice krajem oktobra i radi se priprema, piše Politika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

12:05

Uskoro gašenje okretnica u centru Beograda? Počela izgradnja nove trolejbuske mreže
Foto: B92/ M. K.

Kako navode u Direkciji za građevinsko zemljište, za izgradnju trolejbuske kontaktne mreže do Dunavske ugovor je zaključen s grupom ponuđača ATM BG, "Bauvesen", "Elnos BL" i "DC energokop". Neto vrednost ugovorenih radova je nešto više od 346 miliona dinara, a rok za završetak radova je 180 dana.

U direkciji kažu kako pripremni radovi podrazumevaju izgradnju nove ispravljačke stanice na uglu Cvijićeve i Draže Pavlovića. Takođe, planira se i izgradnja oko dva kilometra kontaktne mreže, trasom ulica Cvijićeva - Venizelosova - Gundulićev venac, Žorža Klemansoa i Dunavska.

"Na ovom potezu biće rekonstruisane i tri raskrsnice da bi se omogućilo odvijanje planiranog trolejbuskog saobraćaja", dodaju u Direkciji.

Drugi posao koji se tiče uređenja trolejbuske mreže podrazumeva izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na kontaktnoj mreži u Nemanjinoj ulici do Slavije i na mreži od Depoa do Žorža Klemansoa duž Gundulićevog venca.

Ugovor za ovaj posao zaključen je s grupom ponuđača "D.C. energokop", ATM BG, "Intergradnja kop" i "Geoexp". Vrednost ovih radova je oko 91.940.000 dinara, a rok za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova je takođe 180 dana.

"Izvođač je u septembru uveden u fazu projektovanja. Predmet ugovora je projektovanje i izgradnja napojnog kabla od oko četiri kilometra, koji će iz postojećih trafoa snabdevati ispravljačku stanicu u Cvijićevoj i omogućiti funkcionisanje trolejbuske mreže. Jedan deo napojnog voda biće projektovan i položen trasom od Omladinskog stadiona do ispravljačke stanice u Cvijićevoj, dok će drugo napajanje biti sprovedeno u saobraćajnim površinama od Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” do ispravljačke stanice" objašnjavaju u Direkciji.

Osim napajanja ispravljačke stanice u Cvijićevoj, u okviru ovog ugovora projektovaće se i izgraditi oko 200 metara nove trolejbuske mreže duž Gundulićevog venca, kao i kontaktna mreža u Nemanjinoj ulici, između Trga Slavija i Kneza Miloša. Time će na raskrsnici Kneza Miloša i Nemanjine biti omogućena potpuna trolejbuska veza iz obe ulice.

Jedan od glavnih ciljeva nadležnih jeste gašenje okretnica Studentski trg i Trg republike, piše Politika. Tender za uređenje novog terminusa u Dunavskoj je odavno završen, ali su problem imovinsko-pravni odnosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: