FIC: Ispunjeno 41 odsto preporuka za godinu dana

Država je od 513 preporuka iz Bele knjige 2018. ispunila 41 odsto zahteva stranih investitora, a koje se tiču unapređenja poslovnog ambijenta u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.11.2019.

09:23

FIC: Ispunjeno 41 odsto preporuka za godinu dana
Foto: Depositphotos, diegobib, 61918031

Prema oceni Saveta stranih investitora (FIC) i mišljenja koje je dato u novoj Beloj knjizi 2019, najveći napredak u Srbiji ostvaren je donošenjem Zakona o javnim beležnicima, zatim u sektorima nafte i gasa, duvanske i transportne industrije, kao i usvajanjem Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, decembra prošle godine.

Potpredsednik Saveta stranih investitora u Srbiji, Dejan Turk kaže za Tanjug da je vlada prepoznala preporuke stranih investitora kao važne za dalje unapređenje ekonomije u zemlji.

FIC u novoj Beloj knjizi 2019, koja će danas biti zvanično predstavljena, i dalje insistira na tri, po njihovom mišljenju, veoma važna područja u kojima je neophodno nastaviti reforme:

"Da se ubrzaju pristupni pregovori sa EU, i na taj način unapredi čitava poslovna regulativa", navodi Turk prvu, glavnu preporuku FIC-a.

Zatim, važan je nastavak strukturnih reformi i unapređenje nivoa postignute fiskalne konsolidacije, rešavanje problema privatizacije javnih preduzeća i "korporatizacija" državnih preduzeća.

Savet stranih investitora uveo je 2017. godine u praksu rangiranja napretka u ispunjavanju preporuka - "FIC indeks".

Država je do sada prema ovim merilima u proseku ostvarivala trećinu preporuka.

Ove godine, ističe Turk, ostvareno je 41 odsto preporuka iz Bele knjige 2018, što je za sedam odsto više.

"Što znači da smo napravili značajan napredak u odnosu na prošlu Belu knjigu preporuka", kaže Turk i naglašava značaj zajedničkog rada vlade i članova FIC-a na realizaciji preporuka stranih investitora.

Zajednički rad sa državom je važan za strane investitore jer njihove kompanije, kaže, ne donose samo novac i nova radna mesta već, kako je istakao, unose u zemlju nova znanja i tehnologije kao i korporativno i etičko poslovanje.

Stav stranih investitora iznetu u Beloj knjizi 2019 je da se doneti zakoni moraju značajnije primenjivati u praksi, a posebno, ono što je kompanijama značajno, u oblasti oporezivanja i rada inspekcijskih službi.

Fokous FIC-a biće i dalje na devet oblasti u kojima su potrebne brže reforme.

To su, navodi Turk, oblast poreza, rada, digitalizacije i elektronskog poslovanja, nekretnina i izgradnje, rada inspekcija, bezbednost hrane, farmaceutska industrija, kao i opšti pravni okvir s akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.

Preduzeća, članice FIC-a, podseća Turk, investirale su do sada u Srbiju više od 35 milijardi evra i zapošljavaju oko 100.000 radnika.

Vlada Srbije formirala u inače u septembru ove godine grupu za sprovodenje preporuka iz Bele knjige Saveta stranih investitora na čijem je čelu predsednica vlade Ana Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: