Nova šansa za izbeglice iz SFRJ: Posao za raseljene i one koji beže od ratova

Beograd -- U Beogradu je otvoreno preduzeće "Pica laganica" koje zapošljava izbeglice iz bivše Jugoslavije i one iz trećih zemalja koje su stekle pravo na rad u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic

Preduzeće su, u prisustvu brojnih gostiju, otvorili amabasadori SAD i Nemačke, Entoni Godfri i Tomas Šib, koji su zaposlenima uručili diplome. Oni su probali picu ispečenu u novoj firmi i saglasili se da je odlična.

"Pica laganica" će zapošljavati izbeglice i tražioce azila koji su stekli radnu dozvolu i prošli neophodnu obuku za rad u piceriji, a kao i mnoga socijalna preduzeća u početku će raditi uz pomoć donacija, a u perspektivi će nastojati da se osamostale.

Godfri je rekao da su ponosni zbog podrške tom projektu i zbog saradnje s ambasadom Nemačke i drugim partnerima kako bi picerija postala stvarnost.

"Pica laganica je prvo ovakvo socijalno preduzeće osnovano sa idejom da pruži novu šansu izbelicama, kako onima raseljenim usled ratova u bivšoj Jugoslaviji, tako i onima koji sada beže od ratova i progona širom sveta", rekao je Godfri.

Nemački ambasador je rekao da je ovo odličan projekat i da je Nemačka razvojna agencija (GIZ) bila zadužena za obuku za rad u piceriji koja će pomoći izbeglicama da nađu posao u Srbiji.

"Srećni smo što smo deo ovog projekta. To je bila odlična saradnja između razvojnih agencija SAD i Nemačke uz podršku UNHCR-a", rekao je Šib i naglasio da je zaposlenje ključan faktor integracije u jedno društvo.

Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic
Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic

Preduzeće je osnovano udruženim snagama ambasada SAD i Nemačke, Visokog komesarijata UN za izbeglice i lokalne nevladine organizacije Balkanski centar za migracije, a u okviru podrške naporima Vlade Srbije da pomogne izbeglicama da žive dostojanstveno i u miru.

Ambasada SAD je preko svoje Kancelarije za stanovništvo, izbeglice i migracije uložila 25.000 dolara za renoviranje objekta za piceriju i kupovinu osnovne opreme, dok je GIZ sproveo obuku 17 potencijalnih kandidata za pica majstore.

strana 1 od 186 idi na stranu