Dodatne olakšice za male radio i TV emitere

Beograd -- Privredna komora Srbije (PKS) i Organizacija muzičkih autora (SOKOJ) sklopili su sporazum.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos,  faustpr
Foto: Depositphotos, faustpr

Dokument predvidja dodatni popust na minimalne tarife koje lokalne radio i TV stanice plaćaju tom udruženju za emitovanje muzičkih dela.

Procenjuje se da će, zahvaljujući ovoj olakšici, mali emiteri uštedeti više miliona dinara godišnje.

SOKOJ je izašao u susret predlogu Odbora za radiodifuziju pri Udruženju kreativne industrije PKS i Udruženja radio stanica RAB i uveo dodatne popuste na takozvanu minimalnu naknadu.

Ustanovljena je detaljnija skala naplate, srazmerna broju stanovnika gde se emituje radio i TV program tako da će lokalne stanice u malim mestima plaćati znatno manje iznose, kaže Mirko Prlja, sekretar Udruženja kreativne industrije PKS.

Prema stalnom parametru za utvrdjivanje visine minimalne naknade, za emitere u Vojvodini popust iznosi 10 odsto, za region Centralne i Zapadne Srbije 20, a za Istočnu i Južnu Srbiju - 30 procenata.

SOKOJ i PKS dogovorili su dodatne popuste na minimalnu naknadu u zavisnosti od broja stanovnika u sedištu korisnika. Lokalne radio i TV stanice koje emituju program u mestu sa najviše 10.000 stanovnika, imaće dodatni popust od 20 odsto na propisane minimalne naknade, u većim mestima, izmedju 10 i 30 hiljada žitelja - 15 odsto, dok će u opštinama do 100 hiljada stanovnika popust iznositi pet odsto.

Mesečna naknada koju će plaćati radio stanice za emitovanje muzike biće umanjena za dogovoreni procenat, uz postojeći stimulativni popust od 50 odsto redovnim platišama, objasnio je Prlja.

Svakoj radio ili televizijskoj stanici koja ima osnov za primenu minimalne naknade, odobriće se popust od 50 odsto, pod uslovom da ima zaključen ugovor sa SOKOJ-em, umanjenu naknadu isplati u roku i dostavi popise emitovanih muzičkih dela - muzičke košuljice, u predvidjenim rokovima i formi, preko portala SOKOJ-a.

Repertoar SOKOJ-a čine muzička dela domaćih i stranih autora, nosilaca autorskog prava, članova Udruženja, regulisanih Zakonom o autorskom i srodnim pravima.

Predsednik Odbora Grupacije za radiodifuziju u Udruženju za kreativnu industriju PKS, Zoran Andjelković i zamenica Maja Rakovic, vlasnica i glavna i odgovorna urednica "Naxi radija“ zadovoljni su što je, godinu dana nakon pokretanja inicijative za otpočinjanje pregovora sa SOKOJ-em, postignut dogovor o dodatnim popustima.

"Male TV i radio stanice koje su u nezavidnom finansijskom položaju, ubuduće će mesečnu tarifu SOKOJ-u plaćati manje. Zahvaljujem Grupaciji za radiodifuziju pri Privrednoj komori Srbije i SOKOJ-u što su, uvažavajući zahteve malih emitera realizovali ovu inicijativu", izjavila je Maja Rakovic.

Grupaciju radio i TV stanica pri Udruženju kreativne industrije PKS čine sve radio i TV stanice u Srbiji, što čini njenu reprezentativnost, navodi se u saopštenju komore.

strana 1 od 186 idi na stranu