Ovo su zanatlije koje u Srbiji mesečno zarade od 4.000 do 7.000 evra

Beograd -- Zavarivači angažovani na izgradnji Turskog toka primaju plate koje se kreću od 4.000 do 7.000 evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, MaxHalanski, 77561802
Foto: Depositphotos, MaxHalanski, 77561802

Toliko velika plata donekle je uspela da ublaži problem deficitarnosti ovog kadra koji je pretio da uspori izgradnju trase gasovoda kroz Srbiju duge 403 kilometra, jer varove na 50.000 tona cevi obavljaju i ljudi koji su doskoro bili na gradilištima u inostranstvu.

Razlog za njihov povratak krije se u činjenici što je "Gastrans", kompanija koja gradi ovaj gasovod, variocima koji imaju licence za ovakve specificne poslove i poznaju visoku tehnologiju varenja koja se primenjuje na ovom objektu, ponudio znatno bolje uslove nego što su imali u zemljama Evropske unije.

Zahvaljujući tome, zavarivači s iskustvom na radovima na gasovodnim trasama, a koji rade varove koji idu na rendgenska snimanja, pored plate od 7.000 evra mesečno, imaju i besplatan smeštaj i ishranu.

Zbog toga se nekoliko desetina srpskih radnika, koji su radili u zemljama zapadne i istočne Evrope, vratilo u Srbiju.

U "Gastransu" nisu zvanično potvrdili visinu primanja angažovanih zavarivača na gasovodu "Turski tok", a listu je nezvanično rečeno da je tačno da se njihove zarade kreću od 4.000 do 7.000 evra i da su tako visokim primanjima uspeli da ublaže problem deficitarnosti radnika ove struke.

Kako su naveli, pored njih su dobro plaćeni i cevopolagači.

strana 1 od 186 idi na stranu