Borisov: Gas iz Bugarske u Srbiju do maja 2020. godine VIDEO

Beograd -- Gas iz Turskog toka poteći će kroz Bugarsku ka Srbiji do maja 2020. godine.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

Kada mi uradimo naš deo posla, a vi vaš, sa našim gasovodima, auto-putevima i prugama - napravićemo biznis. I država Srbija i država bugarska uzimaće takse, za Prvu TV rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Prema njegovim rečima, gasovod se pravi pet kilometara dnevno.

Borisov je naglasio, ukoliko dođe do gasne krize, kako se najavljuje, Bugarska ima ugovor sa Rusijom do 2030. godine za isporuku gasa do Turske. Takođe, Bugarska može da transportuje i gas iz drugih država, tako da će, kako je naveo, zajedno sa Srbijom snabdevati celu Evropu.

Premijer Bugarske se osvrnuo i na važnost putne, železničke i digitalne infrastrukture. Na otvaranju Istočnog kraka Koridora 10, nije krio zadovoljstvo zato što se i njegova zemlja auto-putem povezala sa centralnom Evropom.

"Koridor 10 počeo je da se gradi 1970. godine. Međutim, Bugarska ga namerno tada nije gradila. Zbog tadašnje političke situacije, gvozdene zavese, to je bio svojevrstan Berlinski zid. To se sada menja", rekao je Borisov.

Prema njegovim rečima, put koji je uradila Srbija, veoma je značajan za Bugarsku. Pogotovo za luke Varna i Burgas.

"Povezujemo se sa zapadnom Evropom", rekao je Borisov.

Premijer Bugarske je u toku intervjua osvrnuo i na putnu infrastrukturu Bugarske, naglasivši da je kod njih auto-put besplatan za bugarske državljanje. Oni sada završavaju poslednje deonice Koridora 10.

Borisov se osvrnuo na posetu Aleksandar Vučića Sofiji sledeće nedelje.

"Vučić će moći da se uveri kako brzo teku radovi na izgradnji auto-puta napreduju i kod nas", rekao je Borisov.

Prema njegovim rečima, roba iz Srbije do bugarskih luka može da se transportuje i železnicom.

"Stare granične prelaze menjamo i oni će ubuduće biti širi. Imaćemo brze trake, za brži transport robe i ljudi", rekao je Borisov.

Borisov je rekao da Srbija i Bugarska sada gledaju u budućnost, prave puteve, železnicu, unapređuju digitalnu infrastrukturu.

Više u video-prilogu:

strana 1 od 186 idi na stranu