Sledi poskupljenje u prodavnicama i restoranima: Nezadovoljni zbog odluke Grada Beograda

Trgovci i ugostitelji su nezadovoljni gradskom odlukom o izmeni termina za snabdevanje prodavnica robom, noćno angažovanje zaposlenih će ih dodatno koštati.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 09.11.2019.

10:11

Sledi poskupljenje u prodavnicama i restoranima: Nezadovoljni zbog odluke Grada Beograda
FOTO: Depositphoto, diplomedia

Uslužni objekti koji nemaju svoja parking mesta i dvorišta najviše su pogođeni novom odlukom o snabdevanju koja će na snagu stupiti 1. decembra. Oni će prodavnice morati da opreme robom od 20:00 do 7:00 časova, a sve koji se ogluše o ovu odluku kažnjavaće komunalni milicioneri.

Kako kažu ogorčeni trgovci, ovaj potez na dugoročne staze koštaće njih, ali i potrošače, jer postoji bojazan da će zbog ove odluke u narednom periodu možda doći i do povećanja cena proizvoda. Gradskim čelnicima, pak, bilo je najvažnije smanjenje saobraćajnih gužvi u prestonici. Jer, dostavna vozila u značajnijoj meri otežavaju kretanje zbog čestog zaustavljanja u desnoj traci od 9:00 do 14:00, kako im je dozvoljeno sadašnjom odlukom, navode Večernje novosti.

Nova odluka ukida mogućnost da se snabdevanje obavlja od 9:00 do 14:00. Takođe, iziskuje i dodatne noćne smene koje će poslodavci koji nemaju 24-časovno radno veme morati da uvedu. Niko od njih, naravno, ne pominje da će istovremeno prestati potreba za radom vozača u prepodnevnoj smeni, kao i da se dostava u velikim svetskim prestonicama uglavnom obavlja noću.

"Privrednici će morati da obezbede duplo veći broj vozila kako bi se isporuka obavila u jednoj, odnosno noćnoj smeni jer više neće biti mogućnosti da se to učini u dve ili sve tri smene", objašnjavaju za "Novosti" zaposleni u velikim trgovinskim lancima.

"Za objekte koji ne rade noću neizvodljivo je da se isporuka sprovede posle 20:00 a pre 22:00, kada se većini zaposlenih završava druga smena". Iz trgovinskih lanaca dodaju i da se u narednom periodu može očekivati i povećanje cene određenih proizvoda zbog povećanja broja radnika koji će biti angažovani u noćnoj smeni, koja se po zakonu plaća 26 odsto više.

"Postoje proizvodi koji se samo mogu isporučiti tokom dana zbog specijalnih porudžbina kakve su pekarski ili poslastičarski proizvodi i to se mora dodatno usaglasiti sa propisima", dodaju sagovornici.

Trgovci su se ovom prilikom čak dosetili onih koji nemaju svoje vozače i poljoprivrednika koji preko dana rade u poljima ili plastenicima. "Oni su prinuđeni da od sada samo noću razvoze svoje proizvode, i za to nisu dodatno plaćeni", kažu trgovci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: