Investicija od 1,4 milijarde dinara: Beogradske opštine će finansirati obnove zgrada

Beograd -- Grad Beograd će omogućiti opštinama ulaganje bespovratnih sredstava u stambene zgrade, najavljuje Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos,  stockasso
Foto: Depositphotos, stockasso

Na sledećoj sednici Skupštine grada biće iznet predlog izmene odluke o bespovratnom sufinansiranju održavanja i unapređenja zgrada, koji će predviđati da lokalna samouprava može da finansira tu vrstu radova, kaže Mladenović.

Stvoriće se uslovi da gradske opštine budu te koje će raspisivati konkurse i odobravati sredstva za radove na stambenim zgradama, zbog toga što je pripremljena odluka koja se tiče uvođenja urbanističkih zona i blokova.

Kako Beoinfo saopštava, Mladenović je rekao i da će gradske opštine određena sredstva moći da raspodele za ovu namenu "možda ove, a sigurno sledeće godine". Objasnio je da ima 17 urbanističkih zona, isto koliko i opština podeljenih na blokove i celine, a da će opštine moći da raspisuju konkurse za blokove.

U gradskom budžetu je 2018. godine bilo 770 miliona dinara za uređenje fasada, ove godine 1,4 milijarde, a sledeće bi trebalo da bude isto toliko, dodao je Mladenović, uz napomenu da nije važan samo estetski momenat, nego i bezbednost i energetska efikasnost zgrada.

Precizirano je i da će gradske opštine obezbeđivati do 90 odsto sredstava, a skupština stanara, odnosno stambena zajednica preostalih 10 odsto. Isto tako, pomoćnik gradonačelnika Beograda napominje da se ne radi o redovnom održavanju, već o investicijama koje će unaprediti svojstva stambenih objekata.

strana 1 od 186 idi na stranu