EKSKLUZIVNO Palmer: "Mali Šengen ima podršku SAD" VIDEO

Ženeva -- "Mali Šengen je inicijativa koja obećava i ima našu podršku", rekao je Metju Palmer u Ženevi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/GEORGI LICOVSKI
Foto: Epa/GEORGI LICOVSKI

Pročitajte još:

"Mali Šengen dobra priprema za ulazak u EU"

Ekonomski interes: "Mali Šengen znači bolji život za građane"

Mali Šengen: Putovanje s ličnom kartom, sloboda kretanja, kapitala, usluga robe i ljudi

"Evropska perspektiva Zapadnog Balkana koja je bila osnov američkog angažovanja u regionu duže od 20 godina nije se promenila i neće se promeniti", rekao je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan.

"Upravo zato je nemogućnost Evropskog veća da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije posednja reč, nadamo se da će Evropsko veće moći da revidira to pitanje i postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus i otpočne taj važan proces i pošalje važan signal za region", kazao je Palmer.

"U međuvremenu, kako SAD preuzimaju veću ulogu na Zapadnom Balkanu, a EU je u opasnosti da se percipira u regionu kao da se povlači, sam region preuzima inicijativu. Posvećenost Srbije, Albanije i Severne Makedonije poboljšanju saradnje kroz inicijativu zvanu 'mini Šengen’ je demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu, kontrolu nad sopstvenom budućnošću", istakao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mesta za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

"To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu sa liderima Zapadnog Balkana kako bismo postigli napredak", zaključio je svoje izlaganje Palmer.

Da podsetimo, na inicijativu Aleksandra Vučića, predsednik Srbije i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama potpisali su nedavno u Novom Sadu deklaraciju o namerama o uspostavljanju "malog Šengena" između te tri zemlje.

strana 1 od 186 idi na stranu