I Albancima nedostaju "plazma" i "kravica": Takse Prištine na srpsku robu muka za potrošače

Robu iz centralne Srbije su posle uvođenja takse od sto odsto su na Kosovu zamenili proizvodi iz Makedonije, Albanije i Bugarske.

Izvor: Večernje novosti, D. Zečević
Podeli
Foto: Depositphotos/dk_photos
Foto: Depositphotos/dk_photos

Međutim, oni su slabijeg kvaliteta, a prodaju se po znatno većim cenama.

"Nigde nisam uspela da pronađem čokoladu proizvedenu u centralnoj Srbiji ili neku kvalitetniju, već sam pronašla neku tursku, sa kojom nisam dobila željeni kvalitet kolača", priča za "Večernje novosti" domaćica iz Kosovskog Pomoravlja dok napominje da u radnjama koje uglavnom drže Albanci više nema ni mesnih prerađevina iz centralne Srbije.

Da je izbor robe koja se proizvodi u centralnoj Srbiji u albanskim radnjama na Kosovu daleko siromašniji, "Novosti" su se uverile u većim tržnim centrima nadomak Prištine.

"Robu iz Srbije zamenili su proizvodi iz Makedonije i Albanije, ali u poslednje vreme sve više primat preuzima roba iz Bugarske", kazao je Albanac, šef jednog od poznatijih tržnih centara, koji ističe da je transport robe uticao i na cene proizvoda.

Njegove reči potvrđuju i mušterije u trovinama.

"Eto, recimo, litar običnog mleka u tetrapaku koji je bio 80 dinara, sada je 120 dinara, kolika je i cena jogurta. Međutim, mlečni proizvodi stižu iz Makedonije tako da nam nedostaju ’kravica’ i drugi naši proizvodi", kaže nam Dragana Stojanović, novinarka iz Gračanice, koja dodaje da često u srpskim radnjama sretne Albance koji traže "plazmu " i druge omiljene proizvode. Čak i kad se povremenu nađu u radnjama, vrlo brzo "planu".

Albanci imaju primedbu i na kvalitet i cene lekova koji nisu iz centralne Srbije, a koji su poslednjih meseci znatno poskupeli u privatnim apotekama, piše list.

Inače, kako ističu iz Privredne komore Srbije, šteta koju je srpska privreda pretrpela od početka primene takse do septembra godine, iznosi oko 328,4 miliona evra, i to mereno samo nerealizovanim isporukama.

strana 1 od 186 idi na stranu