Skuplja TV pretplata od 1. januara

Beograd -- Predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju naplate takse za javni medijski servis predviđeno je poskupljenje TV pretplate sa 220 na 255 dinara mesečno.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos/svarshik1.gmail.com
Foto: Depositphotos/svarshik1.gmail.com

Nova taksa, koju građani inače plaćaju preko računa za struju, trebalo bi da počne da se naplaćuje od 1. januara 2020. godine.

U dokumentu koji je danas objavljen na sajtu Skupštine Srbije kao razlog za donošenje izmena navodi se da je "za potrebe nesmetanog obavljanja delatnosti javnih medijskih servisa najcelishodnije rešenje da se u periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine oni delimično finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a delimično iz takse koja bi se naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, koji obezbeđuje visoki stepen naplate takse", prenosi "Blic".

Takođe se ističe da se polazilo od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja.

U predlogu izmena Zakona navodi se i da se "sredstva po osnovu takse i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika".

U skladu sa tim, vlada predlaže da se visina takse promeni sa iznosa od 220 dinara na 255 dinara, počev od 1. januara 2020. godine.

strana 1 od 173 idi na stranu