Stari savski most u parku "Ušće" ili na reci između Novog Beograda i Ade Ciganlije? ANKETA

Glavni urbanista grada Beograda Marko Stojčić pozvao je građane da učestvuju u anketi koja će odrediti budućnost Starog savskog mosta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.10.2019.

19:30

Stari savski most u parku
Foto: Grad Beograd

Anketa se nalazi na zvaničnom sajtu Grada Beograda i na BG portalu, gde građani mogu da iskažu svoje mišljenje o budućnosti Starog savskog mosta.

Na mestu Starog savskog mosta, 2020. godine započeće izgradnja novog mosta, koji će, zajedno sa planiranim tunelom između Savske i Dunavske padine, doprineti značajnom rasterećenju jednog od najopterećenijih saobraćajnih pravaca u gradu: Brankov most – Brankova – Dečanska – Bulevar despota Stefana.

Građani u anketi, dostupnoj na adresi https://www.bgportal.rs/#/aktuelnosti/238, mogu glasati za jednu od dve ponuđene varijante:

Varijanta 1 podrazumeva dve intervencije. Jedna je izgradnja novog mosta za pešačko-biciklistički saobraćaj, sa pristupnim stazama, u nastavku Ulice omladinskih brigada do Ade Ciganlije, čiji će izgled biti definisan projektom, a druga intervencija je demontaža Starog savskog mosta i ponovna montaža lučne čelične konstrukcije glavnog raspona u parku Ušće, na poziciji između TC "Ušće" i Muzeja savremene umetnosti. Most će ovom intervencijom predstavljati skulpturu na visini od 4,5 metara. Prostor ispod mosta može da sadrži kulturne, komercijalne i slične sadržaje. Investiciona vrednost radova je oko 1,7 milijardi dinara ili oko 15 miliona evra.

Varijanta 2 je preseljenje i dogradnja mosta između Novog Beograda i Ade Ciganlije za pešačko-biciklistički saobraćaj. Ona podrazumeva demontažu mosta i ponovnu montažu, izradu novih betonskih stubova i nedostajuće čelične konstrukcije i izgradnju prilaznih staza u nastavku Ulice omladinskih brigada do Ade Ciganlije. Investiciona vrednost radova je oko 1,6 milijardi dinara ili oko 14 miliona evra.
Foto: Grad Beograd
Podsećamo, ovaj most je sagrađen za vreme okupacije tokom 1942. godine, jer je tada jedini most preko reke Save (most kralja Aleksandra) bio srušen.

Most je od miniranja, od nemačkih nacista, 20. oktobra 1944. godine spasio beogradski učitelj Miladin Zarić. Za vreme trajanja Drugog svetskog rata nacistički vojnici su ovaj most zvali Most princa Eugena, a nakon rata ga je lokalno stanovništvo zvalo Nemački most. Vremenom su se oba naziva prestala koristiti. A pojedini Beograđani pogrešno ga zovu Železnički most, iako preko njega nikada nije prešao nijedan voz.

Tramvajske šine na mostu su postavljene 1984. u sklopu izgradnje tramvajske pruge do Bloka 45 na Novom Beogradu.
Foto: Grad Beograd
Poštovani čitaoci, pošto glasate na anketi B92, glasajte i na anketi koju je objavio Grad Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: