Vrednost projekata JPP u Srbiji 2,5 milijardi evra

Vrednost 134 odobrena projekata u oblasti javno-privatnog partnersta (JPP) koji se trenutno realizuju u Srbiji iznosi više od 2,5 milijardi evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.10.2019.

11:38

Vrednost projekata JPP u Srbiji 2,5 milijardi evra
Koncesija Aerodroma Nikola Tesla najveæi je primer javno-privatnog partnerstva u Srbiji Foto: Epa, Koèa Sulejmanoviæ

To je izjavio državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

"Međutim, ovaj način zajedničkog investiranja privatnog i državnog sektora i dalje je na niskom nivou", istakao je Stevanović.

Zakon koji reguliše ovu oblast usvojen je pre deset godina, ali je uprkos tome koncept javno-privatnog partnerstva još u povoju u Srbiji.

"Od tada se trudimo da ovaj koncept nametnemo kao nešto što bi bilo lekovito za lokalnu samoupravu, pokrajinu, odnosno državu Srbiju", kaže državni sekretar.

Od 134 projekta JPP koji su do sada odobreni, 50 ugovora se trenutno sprovodi na terenu.

Najveći deo projekata je u oblasti obezbeđivanja gradskog i prigradskog saobraćaja, tretiranje otpada, obezbeđivanje toplotne energije iz biomase, izgradnja lokalne i putne infrastrukture...

Koncesija Aerodroma Nikola Tesla najveći je primer javno-privatnog partnerstva u Srbiji, a tu je i JPP za izgradnju deponije u Vinči.

"Kako na viši nivo podići kvalitet usluga koje je država dužna da pruža u oblastima od opšteg interesa jedno je od glavnih pitanja kada je reč i o JPP", objašnjava državni sekretar za Tanjug.

Odgovor leži, kaže, i u svakoj pojedinačnoj lokalnoj samoupravi ali i na državnom i pokrajinskom nivou, i to kroz jačanje saradnje s privatnim kompanijama.

Rizik investiranja u javno-privatnom partnerstvu, inače se prebacuje na privatni kapital.

Model JPP je, kaže, značajan za ukupnu ekonomiju jer privatni kapital sa sobom donosi navike, modele i principe poslovanje.
Foto: Ministarstvo privrede

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: