Nemaju dozvolu: Zašto strani prevoznici vode turiste u obilazak Beograda?

Poslednjih godina od kako je Srbija interesantna stranim turistima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.10.2019.

10:45

Nemaju dozvolu: Zašto strani prevoznici vode turiste u obilazak Beograda?
Foto: Depositphotos, MitaStockImages

Sve je učestalije da turistički prevoznici iz Hrvatske i Austrije praznim autobusima dolaze u Srbiju po putnike iz inostranstva, vode ih u obilazak Beograda i drugih delova zemlje, a da za to nemaju dozvolu, upozoravaju u Udruženju turističkih agencija Srbije.

Time se, kažu, nanosi velika šteta domaćim turističkim agencijama zbog manjeg obima turističkog prometa.

Naglašavaju da nijedna zemlja u Evropi i svetu ne dozvolja da se tako na neki način urušava domaća privreda.

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za Tanjug da se najčeshe dešava da prazni autobusi, na primer iz Hrvatske, dolaze po grupe stranih turista na beogradski aerodrom, s obzirom da on ima veći broj dolazaka nego zagrebački aerodrom.

"Ne bi bio problem da strani prevoznik s tim gostima izadje pravo za Hrvatsku i da nastavi tu svoju vožnju. To je dozvoljeno, ali po našim informacijama i onome što nas obaveštavaju sa terena, ti autobusi nastavljaju kako razgledanje Beograda, tako i taj mali program kroz Srbiju", kaže Seničić.

Navodi da oni borave svakako duže od 24 sata u Srbiji, koliko im je dozvoljeno, i obavljaju delatnost za koju nemaju odobrenje srpskog Ministarstva saobraćaja .

"To moramo na neki način da uvedemo u red. Ne bi bio veliki problem ako napravimo jednu laganu proceduru za strane prevoznike, ali svakako moraju platiti dozvolu za boravak u Srbiji i obavljanje delatnosti", kaže Seničić.

Objasnio je da tu postoji problem s memorandumom o takozvanoj kabotaži, nemogućnosti da strani prevoznik obavlja delatnost u Srbiji u odnosu na domaće prevoznike, i da je to ono što se ne poštuje.

Navodi da, takodje, postoji povremeno problemi i s prevoznicima iz Austrije, vlasnicima brodova koji krstare Dunavom do Novog Sada i Beograda.

"Vrlo često se dešava da šalju prazne autobuse koji prate brodove na krstarenju i u svakoj luci faktički obavljaju transfere za goste koji se nalaze na tim brodovima, što je svakako nedozvoljeno", rekao je Seničić.

Nažalost, kaže direktor Jute, u Srbiji se ne sprovodi dovoljno dobra kontrola ni kad je reč o stranim prevoznicima koji ovde obavljaju te poslove, ali isto tako ni o vodičkoj službi.

Objasnio je da je, po srpskom zakonu, obaveza da svaka turistička grupa ima lokalnog vodiča, vodiča koji ima licencu u Srbiji.

"Ista stvar je s našim agencijama kada putuju bilo gde u inostranstvo, dakle moraju imati angažovanog lokalnog vodiča. Nažalost, ovde se to ne kontroliše u dovoljnoj meri. Imamo tu i problem sa ovlašćenjima i turističke inspekcije i komunalne policije", kaže Seničić.

To su, naglašava, stvari na kojima se mora raditi ako se želi da se ima uvid zaista šta ti strani gosti čuju ovde o istoriji Srbije i na koji način se predstavlja kompletno kulturno-istorijsko nasledje u Srbiji.

Rešenje vidi u pravljenju zakonskog okvira koji će turističkoj inspekciji ili komunalnoj miliciji, nekome ko može da legitimiše strane državljane, da da mogućnost kontrole i eventualno naplate kazne.

Treba, dodaje Seničić, i da se više računa povede na graničnim prelazima o ulasku praznih autobusa u Srbiju, odnosno po pitanju kabotaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: