Beograd dobija mrežu "pametnih" klupa: Pune baterije, daju podatke...

Beograd -- Nakon Londona, Beograd će biti prvi grad koji će dobiti mrežu "pametnih" klupa koje će građanima i gostima prestonice boravak na ulicama učiniti komfornijim.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/BianckoBlue
Foto: Depositphotos/BianckoBlue

Kako se navodi na sajtu Gradske uprave, reč je o klupama koje koriste solarnu energiju i omogućavaju građanima i turistima da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet, ali i da, uz predah na klupi, dobiju podatke o temperaturi, vlažnosti vazduha i nivou buke.

Te klupe su, inače, već postavljene na nekoliko lokacija u gradu, među kojima je i Trg republike.

Nove tehnologije su sastavni deo naših života i grad u kojem živimo trebalo bi da prati njihov razvoj i pruža održiva rešenja kako bi postao bolje mesto za život i, pre svega, olakšao ljudima obavljanje dnevnih obaveza, navodi se i ističe da su "pametne" klupe samo jedan korak u tom pravcu.

Kako se dodaje, očekuje se da Beograd u budućnosti ima čitavu mrežu "pametnih" klupa u različitim delovima grada koje će činiti jedinstvenu infrastrukturu za uvid u podatake o životnoj sredini, lakše povezivanje putem modernih tehnologija i ugodniji boravak na javnim površinama.

Podseća se da održivi izvori energije nisu samo trend, već potreba velikih urbanih sredina i dodaje da je solarna energija kojom se napajaju "pametne" klupe idealno rešenje jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna. Pre tri godine London je prepoznao ove vrednosti i u saradnji sa srpskom startap kompanijom Strawberry energy lansirao mrežu od 40 klupa koje do sada imaju više od pola miliona korisnika, piše na sajtu Gradske uprave.

strana 1 od 193 idi na stranu