Beograd dobija mrežu "pametnih" klupa: Pune baterije, daju podatke...

Nakon Londona, Beograd će biti prvi grad koji će dobiti mrežu "pametnih" klupa koje će građanima i gostima prestonice boravak na ulicama učiniti komfornijim.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2019.

17:46

Beograd dobija mrežu
Foto: Depositphotos/BianckoBlue

Kako se navodi na sajtu Gradske uprave, reč je o klupama koje koriste solarnu energiju i omogućavaju građanima i turistima da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet, ali i da, uz predah na klupi, dobiju podatke o temperaturi, vlažnosti vazduha i nivou buke.

Te klupe su, inače, već postavljene na nekoliko lokacija u gradu, među kojima je i Trg republike.

Nove tehnologije su sastavni deo naših života i grad u kojem živimo trebalo bi da prati njihov razvoj i pruža održiva rešenja kako bi postao bolje mesto za život i, pre svega, olakšao ljudima obavljanje dnevnih obaveza, navodi se i ističe da su "pametne" klupe samo jedan korak u tom pravcu.

Kako se dodaje, očekuje se da Beograd u budućnosti ima čitavu mrežu "pametnih" klupa u različitim delovima grada koje će činiti jedinstvenu infrastrukturu za uvid u podatake o životnoj sredini, lakše povezivanje putem modernih tehnologija i ugodniji boravak na javnim površinama.

Podseća se da održivi izvori energije nisu samo trend, već potreba velikih urbanih sredina i dodaje da je solarna energija kojom se napajaju "pametne" klupe idealno rešenje jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna. Pre tri godine London je prepoznao ove vrednosti i u saradnji sa srpskom startap kompanijom Strawberry energy lansirao mrežu od 40 klupa koje do sada imaju više od pola miliona korisnika, piše na sajtu Gradske uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: