Investicija od 230 miliona evra: Nastavlja se modernizacija barske pruge

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je Sporazum o nastavku modernizacije barske pruge.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2019.

10:39

Investicija od 230 miliona evra: Nastavlja se modernizacija barske pruge
Foto: Depositphotos, gyn9037

"Sa 'Ruskim železnicama' do sada smo modernizovali oko 200 kilometara pruga u Srbiji, koje su primer železnice kakvu želimo da vidimo u celoj našoj zemlji, sa brzim i bezbednim prugama i novim modernim vozovima koje njima saobraćaju", rekla je Mihajlovićeva i dodala da je novi projekat vredan 230 miliona evra.

Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom potpredsenica Vlade potpisala je sa generalnim direktorom "Ruskih železnica" Olegom Belozjorovim.

Ona je dodala da ukupna dužina nerekonstruisanih deonica barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom iznosi 209,8 kilometara.

"Barska pruga je, uz železnički Koridor 10, najvažniji železnički pravac koji Srbiju povezuje sa regionom. Sa 'Ruskim železnicama' rekonstruisali smo već 77,6 kilometara deonice od Resnika do Valjeva, a modernizacijom cele barske pruge kroz Srbiju vratićemo brzinu vozova na 100 km/čas sve do granice sa Crnom Gorom", rekla je Mihajlovićeva.

Tokom posete premijera Medvedeva potpisana su još dva sporazuma u oblasti železnice. Prvi je sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Republike Srbije.

Novi ruski kredit za železnicu vredan je 172,5 miliona evra, uz učešće iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 57,5 miliona evra, što je ukupno 230 miliona evra. Novi zajam odnosi se na projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji potpisan je i ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra na železnici. Ugovor se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije, vredan je 9,48 miliona evra, a potpisali su ga v. d. generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić i generalni direktor "RŽD internešenel" Sergej Pavlov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: