Mini-hidrocentrale neće biti građene u zaštićenim područjima

Ministar Goran Trivan najavio je izmene Zakona o zaštiti prirode kojima će biti zabranjena izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.10.2019.

09:58

Mini-hidrocentrale neće biti građene u zaštićenim područjima
Foto: Depositphotos, draco-zlat, 25843313

Ministar zaštite životne sredine je naveo da postoje tri kategorije zaštićenih dobara i u svima će biti zabranjena gradnja mini-hidroelektrana.

"Polemika oko toga traje najmanje dve godine. Potrebno je imati u vidu da imamo najmanje površinskih voda u regionu, onda moramo da vodimo računa kako da sačuvamo vode, a jedan od načina je zabrana u zaštićenim dobrima", istakao je ministar za zaštitu životne sredine za RTS.

Odgovarajući na pitanje šta bi se dogodilo da gradjani nisu bili toliko uporni i glasni tokom protesta, Trivan je rekao da bi se svakako razgovaralo o ovoj temi jer bi on to tražio.

Glavni problem kod mini-hidroelektrana nisu one same po sebi, kaže ministar, već realizacija projekta, jer investitori nisu ispoštovali sve standarde.

"Da su poštovana sva pravila, ne bi bilo reakcije. Često nema vode u koritu zbog toga...To je pitanje za opštine, lokalne inspekcije. Ispostavilo se da su jedno papiri, a drugo praksa", napominje ministar zaštite životne sredine.

Do sada je izgradjeno oko 100 mini-hidroelektrana, a Trivan poručuje da je "Srbija pravna država i neće pristupiti rušenju ako je nešto legalno dobilo dozvolu".

"One će biti u obavezi da upodobe svoj rad i da rade po propisima", poručuje ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: