Jedini u Evropi: U Batajnici centar za remont ruskih i NATO letilica

Beograd -- Vazduhoplovni zavod Vojske Srbije "Moma Stanojlović" u Batajnici već je dobio sertifikat francuskog "Erbasa" za remont helikoptera "gazela".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

U toku su pregovori o tome da postane regionalni centar za remont drugog "Erbasovog helikoptera H-145M, ali i ruskih helikoptera Mi-8 i Mi-17.

Tako bi, kako navodi beogradski list, taj zavod VS postao jedan od retkih centara, ne samo u regionu, već i u Evropi, za popravljanje i održavanje letelica nekada dva suprotstavljena bloka.

List konstatuje da su odnosi Rusije i NATO i sada zategnuti, ali i da se geopolitička situacija značajno promenila, pa tako sada i neke članice NATO imaju u svojoj floti sovjetske i ruske helikoptere.

Već uveliko razmišlja da "Moma" pored sertifikata "Erbasa" dobije i sertifikat za održavanje ruskih letelica potvrdio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

"U Ovom zavodu već se održavaju ruski helikopteri koji su u sastavu srpske vojske i to Mi-8, a delom se popravljaju i Mi-17. Bez obzira na visok kvalitet rada ovog zavoda, još su potrebna dodatna ulaganja kako bi 'Moma' mogao da oslužuje sve vrste helikoptera", kazao je Lazanski za Sputnjik.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

strana 1 od 193 idi na stranu