Oprez: U Srbiji naslednicima ostaju i imovina i dugovanja

Švajcarski sud objavio je u srpskim medijima poziv naslednicima Radoja Stepanovića, državljanina Srbije koji je preminuo u Cirihu.

Srbija

Izvor: dnevnik.rs

Nedelja, 20.10.2019.

09:28

Oprez: U Srbiji naslednicima ostaju i imovina i dugovanja
Foto: Depositphotos, OtnaYdur

U slučaju da ne postoje njegovi potomci, u drugom redu pozivaju se da se jave za nasledstvo moguća rođena braća i sestre ili polubraća i polusestre ili, u slučaju da su oni preminuli, njihovi potomci.

U trećem redu pozvani su da se za nasledstvo jave potomci deda i baka s majčine i očeve strane. Svi koji imaju dokaz o svojstvu naslednika treba da se jave švajcarskom sudu u roku od godine, i to na podnesku koji mora biti na nemačkom, francuskom, italijanskom ili engleskom jeziku, piše "Dnevnik".

Mada poziv na nasledstvo zvuči primamljivo, potencijalni naslednici u Srbiji prvo moraju da se upoznaju s poreskim propisima u Švajcarskoj jer oni ne moraju biti isti kao u našoj državi. To jest, prvo da nađu dobrog advokata u Švajcarskoj ili u Srbiji koji poznaje tu problematiku u toj bogatoj državi.

Jer, po srpskim propisima, u slučaju smrti fizičkog lica, naslednici nasleđuju i imovinu i dugove, pa i porez na imovinu. U martovskom biltenu Ministarstvo finansija objavilo je stručno mišljenje za postupanje Poreske uprave u slučaju smrti fizičkog lica. Po tom mišljenju, poresku obavezu poslovno nesposobnog fizičkog lica ili odsutnog fizičkog lica kome se ne zna prebivalište ispunjava zastupnik te imovine.

Ako imovina nije dovoljna da se namiri dug po osnovu poreza i sporednih poreskih davanja, nenamireni deo se otpisuje.

Po Zakonu o nasleđu, naslednik odgovara za ostaviočeve dugove do visine vrednosti nasleđene imovine. U isto vreme, Zakonom o vanparničnom postupku propisano je da, kad sud utvrdi kojim licima pripada pravo na nasleđe, oglašava ta lica za naslednike rešenjem o nasleđivanju. Pravosnažno rešenje o nasleđivanju dostavlja se nadležnom organu Poreske uprave. Saglasno tome, navodi Ministarstvo finansija, to znači da sva prava i obaveze preminulog lica prelaze na njegove naslednike, kao i dugovi do visine vrednosti nasleđene imovine, uključujući i neizmirenu obavezu po osnovu poreza na imovinu. Dakle, naslednici dobijaju i imovinu, ali i eventualne dugove.

Kada sud utvrdi kojim licima pripada pravo na nasleđe, Poreska uprava na osnovu rešenja o nasleđivanju i imena naslednika, njima prebacuje prava i obaveze koju je preminulo lice imalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: