Za Rusiju ide 1.500 tona jabuka i 12 hiljada litara srpske rakije

Za brojne srpske proizvođače Rusija više nije obećana zemlja, sa čijeg su tržišta godinama unazad ubirali milionske prihode.

Srbija

Izvor: RINA

Subota, 19.10.2019.

15:22

Za Rusiju ide 1.500 tona jabuka i 12 hiljada litara srpske rakije
Foto: Rina

Međutim, čačanski voćari nastavili su da sarađuju sa ovom istočnom zemljom.

Nebojša Jovanović, direktor ZZ "Čačanska jabuka" kaže da će 80 posto njihovog voća biti prodato u Rusiju.

"Najveći deo uskladištenih jabuka ode na rusko tržište, kao i deo iz privatnih hladnjača, to je oko 1500 tona, a u pitanju su sorte ajdared, zlatni delišes i greni smit", izjavio je Jovanović za RINU.

On ističe da je cena jabuka u ovom trenutku najniža i zato proizvođačima savetuje da je uskladište, a zatim prodaju i izvoze od decembra do aprila, kad je ponuda slabija.

"Sada u Rusiju stižu jabuke iz Kazahstana i Moldavije i cena je mnogo niska. Isto je i u našoj zemlji, velika je ponuda, tako da ovo voće sada prodaje samo ko mora i ko nema gde da ga skladišti. Pojedini voćari odlučuje se čak i da rod bace, što nikako nije rešenje, jer jedini način da se zaradi jeste skladištenje i čekanje bolje cene", naglašava Jovanović i dodaje da se cena jabuka uvek formira na sedmičnom nivou.

Rusko tržište, prema njegovim rečima, postaje sve zahtevnije, ali voćari udruženi u ZZ "Čačanska jabuka", prošli su sve neophodne klasifikacije.

"Rusi su postali jako probirljivi, postavljaju rigorozne uslove kad su u pitanju kvalitet, zdravstvena bezbednost i način pakovanja", navodi Jovanović.

Iz ovog dela Srbije, u Rusiju ne ide samo jabuka već i rakija, jer su Rusi izrazili želju da uvezu suvoborsku prepečenicu.

"Dobio sam ponudu da 12 hiljada litara rakije izvezemo u Rusiju, ja sam ponudio šest hiljada, a oni su izrazili želju za duplo više, tako da ćemo sa saradnicima uspeti da im obezbedimo tu količinu. Znamo da oni piju votku, ali izgleda da su rešili da probaju i srpski domaći proizvod", izjavio je Jovan Čeković iz Koštunića.

Inače, Rusi su ove godine zabranili uvoz breskvi, nektarina i šljiva, od četiri srpska izvoznika i 200 proizvođača, kao i uvoz svinjskog mesa koje proizvode četiri srpske kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: