B92 u Crnoj Bari: Žene sa sela čuvaju tradiciju i stare zanate VIDEO

Međunarodni dan žena na selu obeležen je u Crnoj Bari. Udružene meštanke čuvaju tradiciju i stare zanate. Ispričale su nam kako je živeti u spoju novog i starog

Srbija

Izvor: M. Rodiæ

Utorak, 15.10.2019.

18:37

B92 u Crnoj Bari: Žene sa sela čuvaju tradiciju i stare zanate VIDEO
Foto: B92

Širokim mačvanskim ulicama kotrljaju se točkovi bicikala i traktora, a broj automobila na njima za bilo koji grad bio bi statistička greška. Iz veće sredine doputujete pravo u selo. Oči se navikavaju na manjak višespratnica.

Poranili smo na svečanost. Gde da stanemo usput da ubijemo vreme pitamo iz kola meštanku (na biciklu, naravno). Nema ovde ni kafane, morali bismo do Bogatića.

Ipak, vreme ni ne protiče u dokolici, niti dosadi takoreći savremenog doba. Svi su uzbuđeni i podosta pre zakazanog termina doterani. O ponosu Crnobarki na očuvanje tradicije glas sve dalje stiže, pa je u selu svečana atmosfera. Ponavljaju, prvi put došao je i jedan ministar u njihovo mesto. Paradiraju u narodnoj nošnji i najsvečanijoj odeći. Ko nije u nečem od ta dva nema šanse da se slika. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa njima je obeležio Međunarodni dan žena na selu.
Nadaju se - i mlaði æe nauèiti stare zanate Foto: B92
"Udruženje ’Crnobarke’ osnovano je prvenstveno da žene sa sela imaju gde da se druže, da se tradicija ne zaboravi. Da se očuvaju ovi stari zanati i ujedno mi nešto da odradimo i steknemo za ovo udruženje. Pravimo zimnicu, bavimo se pustovanjem vune, vezom, tkanjem, heklanjem, sve što je već pred zaboravom. Mlađe žene to više ne rade, mi to želimo da sačuvamo, pa bismo da uspemo i da prenesemo na naredne generacije. Koga sam pitala šta je krunač, niko nije znao", priča predsednica udruženja Vesna Jurišić (u video-prilogu).

U početku ih je bilo više, ali žene na selu imaju mnoge obaveze i kod kuće, sada ih je aktivno petnaestak.

Eksponati u njihovom malom muzeju govore da im zamisao polazi za rukom. Ovde ćete otputovati i vekovima unazad. Rukom spretno vezeni šareni cvetni detalji, prirodni materijali otporni na godine i na najjaču zimu, prkosna crvena pred zemljanim tonovima.

"Ovo je od moje bake ostalo, znam da je sve preko 100 godina staro. Ovaj peškir je još za vreme kralja urađen. Ćilim na krevetu mi je jedna baka poklonila, znam da je star 200 godina, još joj je njena svekrva donela u miraz. Ovi vezovi, jastučići, to su naši radovi“, pokazuje nam Vesna.

A valja napomenuti i da je i u sam muzej uložen trud. Od trošne kuće, nekadašnje pošte, decenijama zanemarenoj uz pomoć majstora za dva meseca, kako kaže, dovela ju je u red.

"Došle smo na ideju da osnujemo udruženje kada smo tražile da nam neko pokaže kako se radi pređa za ćilim. Rekli su nam da samo još jeda žena u Crnoj Bari to zna i onda smo mi rešile da ne damo da to ode u zaborav. Ta žena nam je pokazala i sada mi prenosimo", dodaje ona.
Foto: B92
Od proizvoda koje naprave i prodaju sve se vraća u kasu udruženja. Počele su od 200 uloženih dinara članica za kuvanje ajvara, da bi danas kuvale i po 300, 400, 500 litara. Dok se miris omiljene zimnice širi selom, svi zaviruju šta one to rade, svedoči Vesna, a o ukusu govori i istaknuto priznanje na polici sa nagradama. U donedavno zapuštenoj kućici skuvao se najukusniji ajvar na "Danima paprike" iz Ravnja 2018.
Foto: B92
Živka Mirković (71) pre oko četiri decenije započela je svoj radni vek u inostranstvu, a nedavno se vratila u Crnu Baru.

"Otišla sam ’69. u Englesku, radila sam u prehrambenoj hladnjači, udala sam se 1970. i prešli smo u Švedsku, radila sam u današnjoj Nokiji i mnoge druge poslove. I na kraju sam se u penziji preškolovala i postala vozač autobusa. To mi je bila najveća želja, moj najveći san", za B92 priča Živka.

Njeno seoce u Mačvi ipak je "ono pravo" i gde uživa.

"Vratila sam se tradiciji. Slavim, preslavljam. Tu sam išla u školu, cela moja porodica krštena je u našoj crkvi. Ne bih dala nijedan kamen iz Crne Bare ako ne bih morala."
Foto: B92
Foto: B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: