MMF: Nezaposlenost u Srbiji rekordno niska, naredne godine rast četiri odsto

Tim MMF-a vodio je konstruktivne razgovore sa vlastima Srbije i postigao dogovor o politikama koje su potrebne za završetak treće revizije instrumenta PCI.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2019.

12:01

MMF: Nezaposlenost u Srbiji rekordno niska, naredne godine rast četiri odsto
Foto: Epa/JIM LO SCALZO

Očekuje se da su kvantitativni ciljevi za septembar 2019. ispunjeni, a sprovođenje strukturnih reformi je nastavljeno, mada uz kašnjenja u nekim oblastima, navedeno je u saopštenju MMF-a.

Dogovor zavisi od završetka ključnih radnji i odobrenja rukovodstva i Izvršnog odbora MMF-a.

"Ekonomski rezultati Srbije su i dalje veoma dobri, uz pad nezaposlenosti na rekordno niske nivoe. Očekujemo da će realni rast BDP-a iznositi 3,5 procenata u 2019. i 4 procenta u 2020. godini, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji. Inflacija se zadržala na niskom nivou i očekuje se da će se u 2020. kretati u donjoj polovini ciljanog koridora. Relaksirani stav monetarne politike i dalje je ispravan s obzirom na niske inflatorne pritiske", saopštio je MMF.

Dobri fiskalni rezultati nastavljeni su u prva tri kvartala 2019. godine. Opšti nivo države zabeležio je suficit u periodu od januara do avgusta, javni dug nastavlja da pada, dok su prinosi na državne obveznice dostigli rekordno niske nivoe, kaže se u saopštenju.

"Vlada je usvojila rebalans budžeta, koji uključuje dodatnu kapitalnu potrošnju, jednokratnu isplatu penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru. Iako ove mere ne ugrožavaju fiskalnu održivost, vlasti Srbije bi trebalo da pažljivo prate izvršenje budžeta do kraja godine kako bi se obezbedilo da deficit ostane u granicama predviđenim programom. Kada se radi o platama, davanje većih povećanja određenim grupama zaposlenih kako bi se oni zadržali, jeste opravdano. Međutim, ukupni troškovi zarada sada rastu brže od nominalnog BDP-a, i to drugu godinu uzastopce, što nije u skladu sa obavezama koje su preuzele vlasti Srbije u ovoj oblasti i našim savetima", upozorava MMF.

"Tim MMF-a je postigao dogovor sa vlastima Srbije o ključnim parametrima budžeta za 2020. godinu, za koji se planira ukupni fiskalni deficit od 0,5 procenata BDP-a. Taj nivo bi obezbedio očuvanje fiskalne discipline i dalje smanjenje javnog duga. Ponovno uvođenje indeksacije penzija u 2020. godini obezbediće da sistem u većoj meri bude baziran na pravilima. Aktuelni planovi da se uvedu nova fiskalna pravila za period od 2021. godine pomoći će da se očuvaju rezultati koje nije bilo lako ostvariti i obezbedi fiskalna održivost", saopšteno je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: