Proizvodi Tigra u Japanu i NATO

Pirotski Tigar izvozi opanke u Japan, čizme za specijalne jedinice NATO, a antipoplavni blokovi iz Pirota mogli bi da mnoge gradove da zaštite od poplava.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.10.2019.

11:40

Proizvodi Tigra u Japanu i NATO
Foto: Tigar

Pirotska kompanija naime, uspela je da uz pomoć jedinstvenog proizvoda – tradicionalnog pirotskog opanka sa šarama pirotskog ćilima osvoji prestižno japansko tržište pa su sada pirotski opanci postali modni trend u Zemlji izlazećeg Sunca.

Osim ovog proizvoda, Tigar AD uveliko radi i čizme za specijalne jedinice NATO snaga, tačnije vatrogasce sa kojima se može ići i u otvorenu vatru, a antipoplavni blokovi od reciklirane gume samo su jedan od aduta ove kompanije koji bi mogao da zaštiti mnoge gradove od poplavnih talasa, inače, sve većeg problema poslednjih godina širom sveta.

Tigar je druga po veličini fabrika gumene obuće u Evropi, a treća na svetu i zapošljava oko 1.500 radnika.

Direktor pirotske kompanije, Vladimir Ilić, u razgovoru za Tanjug kaže da se ova kompanija uveliko oporavlja i polako osvaja svetska tržišta i sve to zahvaljujući velikoj podršci države i nadležnog Ministarstva privrede.

"Opanak je naš najstariji proizvod. Proizvodi se od davne 1935. godine, zahvaljujući našim naporima ovaj proizvod doživljava novu mladost i to na prestižnom japanskom tržištu. Naš partner Nišikava prepoznao je u našem opanku elemente tradicionalnosti, praktičnosti i jednostavnosti, što Japanci veoma cene, a uz neke redizajne koji se tiču pre svega kolorita i pirotskih šara sa pirotskog ćilima, naš proizvod se preko ovog distributera našao u modnim prodavnicama širom Tokija i Japana uz perspektivu da se tržište razvije i na drugim kontinentima, na teritoriji Amerike, Australije", rekao je.

Prema njegovim rečima, prodaja je drastično skočila u odnosu na prve isporuke Japanu.

Dodao je da, osim opanka, jedan od brojnih aduta ove kompanije su i antipoplavni blokovi koji mogu predstavljati spas od poplava za mnoge gradove.

"Tigar neku svoju perspektivu vidi i u proizvodima Tehničke gume sa kojima smo razvili antipoplavne blokove. Već pregovaramo sa nadležnim institucijama da ti gumeni blokovi uđu u svakodnevnu upotrebu pre svega za potrebe Sektora za vanredne situacije i tu se nadamo perspektivama i na tržištu Balkana i šire. Radimo i blokove za streljane", rekao je Ilić.

To su, kaže, gumeni blokovi koji pored sprečavanja rikošeta imaju i izolaciona svojstva. Svaki blok, ističe, može da primi po 2.000 metaka što stvara perspektive na tržištu da sve streljane budu obložene našim blokovima.

Tigar AD je ove godine po prvi put plasirao i specijalnu vatrogasnu čizmu za potrebe NATO snaga.

"Reč je o čizmama za specijalne vatrogasne jedinice NATO snaga. Krenuli smo sa malim serijama za početak, ali već sada se ovaj proizvod nameće kao proizvod sa najvećom perspektivom", naveo je.

Ocenili smo, kaže, da je ovo proizvod koji ima najveću budućnost.

Reč je, precizira, o proizvodu specijalne namene sa kojim vatrogasac može da ide kroz otvoreni plamen i naš cilj je da ovaj proizvod bude dominantan na svetskom tržištu a to omogućuje i činjenica da ga već koriste NATO snage.

Kompanija Tigar AD nakon dugo godina tavorenja i problema, od kako je država postala većinski vlasnik i pomaže na izradi novog UPPR (Unapred pripremljeni plan reorganizacije), uz nezaobilaznu pomoć Ministarstva privrede, ubrzano se oporavlja, a zadovoljstvo ne kriju i zaposleni.

Marija Antić već 12 godina radi u Tigru AD, kaže za Tanjug da je situacija zadnjih godina mnogo bolja, isplate zarada su redovne, a podmlađuje se i kolektiv, sve je više mladih radnika.

"Poslednjih godina uslovi za rad su se znatno poboljšali, sve je mnogo bolje, dolazi smena generacija, stari odlaze u penziju, dolaze mladi koji se obučavaju i stvaraju se bolji uslovi za rad", rekla je Antićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: