Borba za srpsko zlato: Kinezi hoće da otkupe američki deo rudnika kod Bora

Kineski "Ziđin" planira da otkupi deo budućeg podzemnog nalazišta "Čukaru peki" koji sada pripada jednoj američkoj kompaniji.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 13.10.2019.

09:40

Borba za srpsko zlato: Kinezi hoće da otkupe američki deo rudnika kod Bora
Foto: Depositphotos, TTstudio

Naime, kako nezvanično saznaju "Večernje novosti", kompanija "Ziđin", vlasnik gornje zone budućeg podzemnog nalazišta bakra i zlata "Čukaru peki", spremila je američkoj kompaniji "Friport Mekmoran", koja ima 60 odsto istražnih prava u donjoj zoni tog ležišta, ponudu da otupi njihov deo.

Plan kompanije "Ziđin", koja je i strateški partner RTB "Bor", jeste da investira gotovo pola milijarde dolara u početak eksploatacije gornjeg dela ležišta "Čukaru peki", kod Bora, gde su ustanovljene rezerve od milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, svakako je za tu kompaniju lakši deo posla.

Razlog je jednostavan - Kinezi su jedini vlasnici gornje zone ležišta "Čukaru peki", koja se u geološkim krugovima, zbog odlične koncentracije bakra i zlata, naziva "zver", pišu "Večernje novosti"

Međutim, daleko teži posao "Ziđin" će imati kada na red dođe eksploatacija donjeg dela tog ležišta. Ono, po preliminarnim procenama, krije rezerve od 15 miliona tona bakra i čak 300 tona zlata, a u njemu je, sa udelom od 60 odsto, većinski vlasnik istražnih prava američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran".

Doduše, po ugovoru, ukoliko dođe do eksploatacije donjeg dela ležišta "Čukaru peki", što je investicija koja se meri milijardama dolara, "Ziđin" bi stekao 46, dok bi Amerikancima ostalo 54 odsto vlasništva.

Dakle, Kinezi imaju dva puta - ili da sklope ugovor o strateškom partnerstvu sa "Friportom", ili da od njih pokušaju da otkupe njihov udeo u najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: