"Čibuk 1" od danas najveći vetropark na Zapadnom Balkanu: Struja za 113.000 domaćinstava

U selu Mramorak kompanija "Masdar" iz Abu Dabija otvorila je najveći vetropark u regionu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.10.2019.

12:00

Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Svečanosti otvaranja "Čibuka 1" prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandra Vučića, direktor "Masdara" Mohamed Jamel al Ramahi i ministri Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić.

Prisutnima se prvo obratio ministar Antić, koji je za "Čibuk1" rekao da je veličanstven objekat i jedan od najvećih u Evropi. On je podsetio da od 1991. godine, ovo je najveći energetski objekat u Srbiji koji je pušten u rad.

"Čibuk 1 uticaće na energetsku bezbednost Srbije", rekao je Antić, osvrnuvši se i na novu trafostanicu, koja će znatno uticati na gubitak energije.

Jamel al Ramahi se zahvalio i čestitao Srbiji na tome što je dobila najveći vetropark u regionu.

"Ovo je samo početak prelaska ka čistoj energiji. Ovo je ponosan trenutak za Srbiji. Zajedno smo izveli ovaj veličanstven i inženjeski projekat", rekao je Al Ramahi, najavivši dalju saradnju sa Srbijom.

"Odabrali smo Srbiju da se bavimo novim poslovnim mogućnostima. Obećavam još novih projekata", zaključio je Al Ramahi.

Predsednik Vučić je rekao da je srećan što je došao da otvori vetropark.

"Ovaj vetropark predstavlja neku vrstu simbola prosperiteta koji može jedna država da napravi. Iz ovih 57 vetrogeneratora, imaćemo struje za 113.000 domaćinstava, odnosno 250.000 ljudi. Grad veličine Niša. U poslednjih 30 godina, ovo nam je prvi veliki objekat koji podižemo. Od posebnog značaja je i to što će Mazdar dva odsto profita izdvajati za lokalnu samoupravu. Biće više novca za puteve, kanalizaciju i drugu infrastrukturu. Ovo je veliki korak za Srbiju. A na nama je pokažemo da smo pouzdan partner", rekao je Vučić.

Vetropark će biti najveći vetropark u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Otvaranje ovog vetroparka je ključni trenutak za proširenje obnovljivih izvora energije u Istočnoj Evropi i pozicioniranja Srbije u sam vrh alternativne energetike u Evropi. "Čibuk 1" snabdevaće 113.000 domaćinstava.

"Ovaj projekat omogućio je Srbiji da proizvodi 27 odsto svojih potreba energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, a time pomaže i smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji električne energije", ističe kompanija Masdar, najavljujući da će svečanosti prisustovati veliki broj zvaničnika iz Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Podsećamo, pre mesec dana u Kovačici je otvoren vetropark sa instaliranih 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 MW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: