Počeo trilateralni sastanak: Vučić, Zaev i Rama o "malom Šengenu"

U Novom Sadu je počeo trilateralni sastanak Srbije, Albanije i Severne Makedonije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučic domaćin je premijerima dve zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2019.

08:42

Počeo trilateralni sastanak: Vučić, Zaev i Rama o
Foto: Tanjug/Tanja Valic

Glavna tema trilateralnog sastanka je uspostavljanje "malog Šengena" radi boljeg povezivanja tržišta regiona koje obuhvata 20 miliona ljudi.

Predviđeno je da sastanak traje dva sata, nakon čega će se trojica zvaničnika obratiti medijima. Danas će, kako saznaje Tanjug, biti potpisana deklaracija o namerama.

Zaev i Rama juče su doputovali u Srbiju, a sinoć su sa domaćinima, Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić prošetali novosadskim ulicama. Tom prilikom Vučić je poručio da za naše tri zemlje, ali i za ostale, ovaj susret znači mnogo.

"Srećan sam što smo počeli da brinemo o sebi i što ne moramo da imamo tutora, da mozemo ovako, uz muziku u Novom Sadu, da se dogovaramo za bolju budućost za naše radnike, naše seljake, pre svega za mlade ljude da ostaju u našim zemljama", naveo je Vučić.

Vučić, Rama i Zaev su o sastanku već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru, a srpski predsednik je tada najavio da će u Novom Sadu biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, odnosno o kreiranju svojevrsnog "malog Šengena".

Ekonomisti ocenjuju da bi uspostavljanjem "malog Šengena" na Zapadnom Balkanu kompanije iz celog regiona dobile veće regionalno, zajednicko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača. Inicijativu su pozdravile regionalne komore svih zemalja Zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: