Srbija i Kina potpisale 12 sporazuma o saradnji u oblasti inovacija

Predstavnici Vlade Srbije i naučnih institucija danas su na konferenciji Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope potpisali 12 sporazuma o saradnji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.10.2019.

12:58

Srbija i Kina potpisale 12 sporazuma o saradnji u oblasti inovacija
Foto: Tanjug/Tanja Valiè

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je sa zamenikom generalnog direktora Odeljenja za nauku i tehnologiju Džeđang provincije Cao Sina Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti inovacija.

Popović je zajedno sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem potpisao i Memorandum o razumevanju između Kabineta Ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, Ministarstva nauke i prosvete i kompanije Net dragon vebsoft holdings o saradnji u oblasti razvoja i promocije otvorene inovacione platforme.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju i saradnji između Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Kineske akademije nauka i tehnologija za razvoj. Takođe, potpisan je Memorandum o razumevanju između Kineske akademije nauka i tehnologija za razvoj i Univerziteta u Novom Sadu, kao i Memorandum o razumevanju za naučno-istraživačku saradnju između Instituta tehničkih nauka SANU i Laserskog instituta Akademije nauka Šandong.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum o zajedničkom istraživanju na dizajniranju ispitivanja modela bolesti i biomarkera za ranu dijagnozu neuroloških poremećaja koji će realizovati Biološki institut Akademije nauka Šandong i Medicinski fakultet u Beogradu.

Centralna laboratorija za molekularno inženjerstvo provincije Šandong i Institut tehničkih nauka SANU potpisali su okvirni ugovor o naučno-tehničkoj saradnji u oblasti polimernih materijala i nanomaterijala.

Predstavnici Univerziteta u Beogradu i rektor Čengdu univerziteta za informacione tehnologije Su Čenghua potpisali su Sporazum o saradnji između dva univerziteta. Takođe, potpisan je i Sporazum o akademskoj razmeni i saradnji između Univerziteta u Šangaju i Univerziteta u Beogradu.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum između šangajskog farmaceutskog instituta Kineska akademija nauka i Instituta za biološka istraživanja u oblasti izučavanja prirodnih produkata i dizajniranju novih lekova.

Potpisan je i Sporazum o zajedničkoj laboratoriji između BGRIMM Tehnolodži grup, Univerziteta u Beogradu, HBIS Grup Srbija Iron & Stil, kompanije Ciđin Bor Koper Bor i kompanije RONLY Holdings Limited.

Deklaraciju o globalnom ekosistemu inovacija i preduzetništva potpisali su NTP Crna Gora, BioSens Institut iz Novog Sada, Inovacioni centar iz Banjaluke, Biznis inkubator BIOS iz Osijeka, Biznis inkubator iz Novog Sada, kompanija Šangaj Neobay Venčur kapital, Centar za preduzetništvo Univerziteta u Miegnu, Šangajski zajednički institut Đao Tong i Univerzitet Pađađaran iz Indonezije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: