Penali zbog 174 autobusa: Kinezi će GSP Beograd platiti 1,46 miliona €

Generalni direktor GSP Beograd Radiša Momčilović kaže da će to preduzeće naplatiti penale u iznosu od 1,46 miliona evra kineskoj kompaniji "Hajger".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

10:00

Penali zbog 174 autobusa: Kinezi će GSP Beograd platiti 1,46 miliona €
Foto: Depositphotos, Kzenon, 79105702

Penele će naplatit zbog kašnjenja u isporuci jednog broja autobusa.

Momčilović je naveo da je istekao rok za isporuku novih 174 autobusa od strane "Hajgera".

"Isporučen je prvi lot autobusa, a od dobavljača smo obavešteni da će isporuka ostalih autobusa kasniti zbog zastoja u proizvodnji motora za evropsko tržište", naveo je Momčilović u pisanoj izjavi.

Kako navodi, do kašnjenja je došlo zbog primene najnovijih ekoloških standarda u proizvodnji automobilskih motora u EU po kojima svi motori moraju da imaju oznaku "EURO 6 step D" od 1. septembra ove godine, odnosno zbog te promene kineski proizvođač nije imao dovoljno novih motora po standardima EU da ugradi u autobuse i zato isporuka kasni.

"GSP će pristupiti primeni odredbi Ugovora i naplatiće penale za sve neisporučene autobuse u predviđenom roku", istakao je Momčilović.

On je naveo da će GSP danas naplatiti penale u iznosu od 1,46 miliona evra za ostatak autobusa koji nisu isporučeni u predviđenom roku.

"Moja obaveza je da štitim interese GSP-a i Grada, a u ugovoru jasno stoji da se penali naplaćuju ako se zakasni sa isporukom autobusa", rekako je Momčilović.

On je izrazio nadu da će se proizvodnja motora za autobuse stabilizovati i da neće biti sličnih kašnjenjenja u budućnosti, te da će svih 174 novih autobusa biti na ulicama do 30. novembra ove godine kako je, naveo je, kompanija "Hajger" obećala.

"Kompanija 'Hajger' je jedna od najvećih svetskih kompanija, razumemo da je nedostatak novih motora činjenica na koju nisu mogli da utiču, ali držimo se u potpunosti ugovora koji smo potpisali i zato danas naplaćujemo penale", rekao je Momčilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: