Da li je ovo pravi trenutak za stambeni kredit? VIDEO

Cene nekretnina u Evropi u proseku rastu četiri odsto godišnje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2019.

09:07

Da li je ovo pravi trenutak za stambeni kredit? VIDEO
Foto: Depositphotos/minervastock

Poskupljenje stanova i niske kamatne stope zabrinuli su finansijske stručnjake koji u tome vide rizik za banke i predlažu ograničavanje zaduženosti klijenata.

I kod nas su kamate nikad manje, a kvadratima, takođe, raste cena.

Šta predlažu stručnjaci, kojim se rizicima izlažu građani, mogu li i kako tokom otplate kredita banke da menjaju kamate i da li je bolje da se za kupovinu stanova zadužujemo u evrima ili dinarima?

"Istorija svetske ekonomije je istorija kriza. Imali smo iskustvo iz 2008, globalnu finansijsku krizu, i sada su svi oprezniji", kaže za Prvu TV Veroljub Dugalić, profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

"Aktuelne kamatne stope privlačne su za uzimanje stambenih i hipotekarnih kredita i savet je sada uzimati te kredite, ali ne na duži rok otplate od desetak godina, jer je to saglediv rok u kome može da se proceni kretanje na finansijskim tržištima i kretanje kamatnih stopa", savetuje Dugalić.

Prema njegovim rečima, ne treba uzimati kredite sa rokom otplate dužim od 10 godina, to je velika neizvesnost, jer ne možemo znati šta će biti kroz 15-20 godina. On preporučuje uzimanje kredita u dinarima, ako je moguće, sa fiksnom kamatnom stopom.

"S jedne strane, velika je potražnja za stanovima, a sa druge, niske su kamatne stope, a i jedno i drugo dovodi do rasta cene nekretnina, pa je kvadratni metar neuporedivo skuplji u odnosu na period pre pet godine", kaže on.

Međutim, i jedno i drugo imaju ograničen rok, tvrdi Dugalić, tako da neće tražnja biti stalno ovako velika, niti će kamatne stope ostati uvek niske.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: