Tek od 2022. godine: Beograd smanjuje cenu grejanja

Od 2022. godine grad Beograd uvodi plaćanje usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada i istovremeno smanjuje cenu grejanja tako da će računi ostati isti.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2019.

15:56

Tek od 2022. godine: Beograd smanjuje cenu grejanja
Ilustracija FOTO: Depositphotos, maurus 8615174

To je izjavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je rekao i da je Grad Beograd doneo tu odluku u skladu s obavezama iz Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča, doneo odluku da se od 2022. godine.

"Na ovaj način zaustavili smo sprovođenje odluke iz Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda od 2011. - 2020. godine koji je usvojila Skupština grada Beograda 7. jula 2011. godine, na predlog tadašnjeg gradonačelnika, po kome je svako domaćinstvo u Beogradu trebalo da ovu cenu za tretman i odlaganje komunalnog otpada plaća 125 evra godišnje ili 10,41 evro mesečno, odnosno 1,239 dinara", rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio i da od sutra počinju radovi na uređenju deponije komunalnog otpada Vinča, koja će prvo biti sanirana i rekultivisana, a potom i zatvorena.

"Istovremeno gradi se nova sanitarna deponija, koja će u svemu pratiti stroge propise EU u pogledu odlaganja otpada i njegovog tretmana, kao i zaštite životne sredine. Gradiće se kombinovano postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije iz otpada, koje će koristiti otpad kao izvor energije za proizvodnju električne i toplotne energije. Sva proizvedena toplotna energija koristiće se za grejanje građana Beograda. Kapacitet postrojenja je 340.000 tona otpada godišnje, što se uklapa u sistem selekcije otpada grada Beograda", naveo je.

Gradiće se, kazao je, i postrojenje za tretman građevinskog otpada, čiji kapacitet će biti minimum 100.000 tona godišnje, gde će se dovoziti građevinski otpad sa teritorije grada Beograda, koji u ovom momentu nema odgovorajući tretman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: