Balkan - bure baruta: Evo koliko su naoružanja prethodnih godina kupile zemlje u regionu VIDEO

Hrvatska nabavlja američka oklopna pešadijska vozila tipa Bredli, a nedavno je za remont deset letelica platila više od 30 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.09.2019.

10:07

Balkan - bure baruta: Evo koliko su naoružanja prethodnih godina kupile zemlje u regionu VIDEO
Foto: Epa, VALDA KALNINA

Mađarska je za 500 miliona evra naručila rakete i nove helikoptere. Rumunija se naoružava sistemima "patriot", kao i Bugarska, koja je kupila osam borbenih aviona F-16.

Osim nabavke šest migova, iz Rusije je u Srbiju krajem jula stigao deo donacije od ukupno 30 modernizovanih tenkova E72, i isto toliko oklopnih vozila pešadije.

Do kraja godine očekuje se isporuka sedam ruskih helikoptera MI35 i MI17.U planu je i modernizacija PVO sistemima "Buk 2" i "Pancir". Naoružava se i vojska BiH. Prvi kontigent stigao je iz Amerike, dva polovna helikoptera "Hjui 2".

Zahvaljujući svojoj politici vojne neutralnosti, Srbija oružje nabavlja i na "istoku" i na "zapadu". Sam predsednik Srbije Aleksandra Vučić je rekao da se Srbija isključivo rukovodi ekonomskom logikom i kada kupuje vojnu opremu i oružje.

Može li to da bude opterećujuće za zemlju koja želi da očuva svoju suverenost i sa strane istoka I sa strane zapada? Da li Srbiju ta neutralnost mnogo više košta? Da li je u toku regionalna trka u naoružanju?

Za Prvu TV o ovoj osetljivoj temi pričao je prof. FPN -a Dragan Simeunović i Darko Obradović, iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

"Može se reći da je krenula neka balkanska utakmica. Ulaže se velika svota novca u vojsku. I to treba da brine stanovnike Balkana. A to je posledica ulaska regionalnih zemalja u paktove", kaže Simeunović.

On se osvrnuo da je vojna industrija jedna od najvažnijih na svetu. Pogotovo kada je reč o SAD.

Profesor FPN-a je ukazao da Srbija mora da se uključi u tu trku, jer zemlje oko nas (članice NATO) izdvajaju velike svote novca za kupovinu aviona, tenkova, pvo sistema.

Rumunija, Bugarska, Mađarska i Hrvatska prilagođavaju se NATO standardu.

Simenunović se osvrnuo na to šta je u ovom trenutku "crvena linija" između NATO pakta i Rusije. Kako kaže, to je u ovom trenutku Krim.

"Međutim, na Balkanu nije sve upakovano kako SAD želi. Rumunija je članica NATO, a iza njenih ledja je Srbija, koja je vojno neutralna, bombardovana, a bliska sa Rusijom", objašnjava Simeunović.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: