Glavobolje zbog eksproprijacije: Građani traže povraćaj parcela koje nisu privedene nameni

Zemljište eksproprisano od građana zbog gradnje objekata od opšteg interesa neretko kasnije zadaje glavobolju državnim i opštinskim organima.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Petak, 27.09.2019.

08:01

Glavobolje zbog eksproprijacije: Građani traže povraćaj parcela koje nisu privedene nameni
Foto: Epa/ARMANDO BABANI

Naime, nemali broj bivših vlasnika traži povraćaj svojih parcela koje nikad nisu privedene nameni radi koje su im oduzete.

Osim brojnih tužbi građana kojima je, zbog izgradnje ulica ili infrastrukturnih objekata, zemljište oduzeto bez naknade, u toku, kako saznaje "Dnevnik", i niz postupaka pred nadležnim upravnim organima i sudovima, koje građani vode radi povraćaja svog oduzetog zemljišta, nakon što niz godina, pa i pola veka, opštine nisu izgradile objekte od opšteg interesa zbog kojih je zemljište eksproprisano.

Kako piše list, suvlasnici jedne građevinske parcele od preko pola hektara u beogradskoj opštini Zvezdara, porodica Mijović i drugi, dobili su upravni spor protiv te opštine i odluku o vraćanju svog veoma vrednog zemljišta, na kom opština nikad nije izgradila najavljivanu školu, a nije ni obezbedila oduzeto zemljište pa je u međuvremenu zaposednuto divljom gradnjom.

Punomoćnik jednog od suvlasnika advokat Slobodan Stojanović kaže da su svi suvlasnici nakon odluke o vraćanju isplatili opštini revalorizovane iznose svojevremeno plaćene na ime naknade za eksproprijaciju.

Stojanović, međutim, ističe da je problem uvođenje vlasnika u posed zemljišta jer je zauzeto bespravno podignutim objektima "divljih" investitora, stambenim zgradama od kojih su pojedine i useljene, pa čak su i podneti zahtevi za njihovu legalizaciju.

Suvlasnici sada vode novi spor pred Višim sudom u Beogradu, s tužbenim zahtevom da ih država vrati u posed ili da im isplati nadoknadu po tržišnim cenama.

Slična je priča i porodice Pantelić iz Tutina, koja vodi spor tražeći povraćaj svog eksproprisanog zemljišta, dve parcele u centru tog mesta. Kako navodi advokat, jedna parcela oduzeta im je zbog svojevremeno planirane gradnje tkačnice za fabriku tekstila „raška“, za koju nikada nije udaren ni kamen temeljac, a tokom ove decenije na tom mestu izgrađena je velelepna džamija.

Druga parcela Pantelića, površine 22 ara, eksproprisana je zbog gradnje vrtića, ali kada je završen, zauzimao je samo dva ara, pa je ostatk parcele zauzet divljom gradnjom, pa čak je izgrađena i zgrada Crvenog krsta.

Po javno dostupnim podacima, građani su,. Samo u u poslednje dve godine zbog slučajeva "faktičke eksproprijacije" podneli više od 700 tužbi protiv Grada Niša jer im je oduzeto zemljište radi gradnje ulica, dok je poznato da je bilo i više od 300 tužbi protiv Grada Novog Sada, piše "Dnevnik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: