Ruska zabrana izvoznicima mesa stvara gubitke već četiri meseca

Najvećim srpskim kompanijama u mesnoj industriji ni posle četiri meseca od zabrane nije dignuta rampa za izvoz na rusko tržište.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2019.

08:45

Ruska zabrana izvoznicima mesa stvara gubitke već četiri meseca
Foto: Epa/ALEX HOFFORD

Kada su krajem maja i početkom juna ruske veterinarske službe uvele zabranu za meso i mesne proizvode firmama "Matijević", "Karneks", "Zlatiborac" i "Big bul fuds", očekivalo se da će problem biti brzo rešen.

Međutim, od tada domaći proizvođači samo beleže gubitke, pišu "Večernje novosti".

Situaciju je nakon ruskog "crvenog svetla" dodatno otežala i nedavna pojava afričke kuge svinja.

Kako saznaje list u Ministarstvu poljoprivrede, do problema je došlo zbog nedostatka sledljivosti proizvoda i jasnih procedura. Zvanična zabrana izvoza za ove kompanije počela je 4. juna, a firme su tada izjavile da je ruska Federalna služba za veterinarski i sanitarni nadzor odluku o zabrani donela zbog neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku. Do danas, međutim, to nije rešeno.

"Naša kompanija je sredinom juna dostavila izveštaj o urađenim korekcijama svih stvari koje je u našim proizvodnim objektima u Mačkatu ruska služba naznačila kao neusaglašene sa normativima Evroazijske ekonomske unije", kazali su "Novostima" u kompaniji "Zlatiborac", dodajući da za sada nemaju informacije o eventualnom ponovnom dolasku ili preispitivanju odluke, kao ni kada bi zabrana mogla biti ukinuta.

Prema rečima nadležnih u "Zlatiborcu", kada se zatvori tržište kakvo je rusko, jasno je da možete očekivati srazmerne gubitke.

"Ukoliko uskoro ne dođe do otvaranja izvoza, svi ćemo beležiti značajne gubitke, kako proizvođači, tako i naša zemlja", kažu u "Zlatiborcu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: