Ne stvara se "nova Jugoslavija": Srbija, Albanija i Severna Makedonija formiraju "mali Šengen"?

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović apelovala je na sve zemlje Zapadnog Balkana da naprave strategiju zajedničkog ekonomskog razvoja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.09.2019.

15:40

Ne stvara se
Foto: Depositphotos, olinchuk

Navela je će to biti i jedna od tema razgovora sa čelnicima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevim, početkom oktobra u Beogradu.

Taj sastanak, kako je navela, inicirao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a na temu formiranja "malog Šengena".

"Svaka od zemalja Zapadnog Balkana ipak je mala za privlačenje globalnih investitora, bez kojih nije moguće obezbediti konstantan ekonomski rast. Ali, zajedno možemo da budemo konkrentniji, kako prema EU, tako i prema drugim svetskim tržištima. To je jasno pokazao i slučaj otvaranja nove fabrike Folksvagena", navela Mihajlovićeva.

Ona je dodala da ovde nije reč o stvaranju neke "nove Jugoslavije" ili "velikog Balkana", već o primeni čiste ekonomske logike, koja može da obezbedi bolji život našim građanima.

"Ono što svako od nas treba da uradi jeste da ukine sve unutrašnje carinske i granične barijere za transport roba i usluga izmedju Srbije, Albanije i Severne Makedonije, i u tome možemo da imamo podršku i Transportne zajednice, čije je sedište nedavno otvoreno u Beogradu", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navela je i da bi bilo jako dobro da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju usaglašenu infrastrukturnu politiku.

"Možda bi prvi korak u tom pravcu mogao da bude formiranje regionalne mreže punjača za električna vozila, jer je reč o tehnologiji koja je svakako budućnost, kao i jedinstvenu naplatu putarine na auto-putevima, koja bi omogućila građanima naših zemalja da bez zaustavljanja prolaze naplatne rampe", navela je Mihajlovićeva, a navedeno je u saopštenju iz njenog kabineta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: