Stiže pomoć poljoprivrednicima: 48 plastenika za Kruševac i Ub

Nemačka humanitarna organizacija ASB je, u saradnji sa lokalnim samoupravama, donirala 48 plastenika za Kruševac i Ub.

Srbija

Izvor: RTS

Utorak, 24.09.2019.

09:00

Stiže pomoć poljoprivrednicima: 48 plastenika za Kruševac i Ub
FOTO: Depositphotos, djangosupertramp

Pomoć je dodeljena u okviru u okviru projekta Direktna socijalno-ekonomska pomoć ugroženim porodicama u lokalnim sredinama u Srbiji.

Projekat vredan 95.000 evra finansira nemačko ministarstvo spoljnih poslova. Prvih 10 plastenika u Kruševcu već je postavljeno.

Novi plastenik podignut je kraj starog u kojem jedanaestočlana porodica Jovanović iz Makrešana već uzgaja povrće. Prvu "zimsku" salatu koju će u njemu posaditi kupcima će ponuditi već sredinom decembra.

"Plastenik je dosta dobar, dugačak je. Ima 105 metara kvadratnih – širine je pet metara, dužine 21 metar i 2,30 metara visine. Dosta znači meni i mojoj porodici. Imaćemo od njega neki dodatan prihod, pošto se bavimo poljoprivredom", rekao je Ivan Jovanović iz Makrešana.

Proizvodnjom ranog povrća baviće se i komšije, petočlano domaćinstvo Pavlović.

"Imamo primanja 14.000 – majka je u penziji, brat i ja smo na birou rada, tako da nam ovaj plastenik puno znači u svakom smislu", istakao je Novica Pavlović.

Nabavku novih plastenika, zaštitnih mreža i opreme za navodnjavanje nemačka organizacija ASB sprovodi uz podršku Grada Kruševca, koji je za tu namenu iz budžeta izdvojio oko 5.000 evra.

"Drago mi je što će ukupno 28 porodica preko ovog programa dobiti plastenike i započeti neku svoju samostalnu proizvodnju. Cilj je bio da se te porodice osnaže i da im se socijalno i ekonomski pomogne, da kroz svoju proizvodnju imaju i neku zaradu", izjavila je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Projektni menadžer ASB Aleksandar Pavlović rekao je da poljoprivrednici nisu morali da se opredele šta će uzgajati u plastenicima, samo je bilo potrebno da imaju iskustva i da su socijalno ugroženi.

Donacija ASB-a do kraja oktobra stići će do svih 48 korisnika u Kruševcu i Ubu koji su prošli i besplatnu obuku o prednostima i potencijalnim rizicima u plasteničkoj proizvodnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: