Brucoš iz Bezdana sam obrađuje 20 jutara zemlje: Sanja o novom traktoru kojim će brže orati

Miljan Katić (18), brucoš novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, već dve godine obrađuje dvadesetak jutara zemlje skoro potpuno sam.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Ponedeljak, 23.09.2019.

14:00

Brucoš iz Bezdana sam obrađuje 20 jutara zemlje: Sanja o novom traktoru kojim će brže orati
FOTO: Depositphotos, djangosupertramp

Pomoć mu je povremeno otac Predrag, koji radi u inostranstvu.

Proizvodnju je bazirao isključivo na ratarstvu, a ljubav prema ratarstvu ga je svojevremeno navela da upiše i Srednju poljoprivredno-prehrambenu školu u Somboru, koju je završio kao jedan od najboljih đaka, dokazujući svoje umeće i iskustvo na brojnim školskim stručnim takmičenjima.

"Odmalena sam znao da ću se poljoprivredom baviti ceo život u od tog plana ne odustajem ni sada. Valjalo bi zanoviti i ove vremešne mašine, nedavno mi je pošlo za rukom da kupim novu prskalicu, špartač i ciklon, odnosno rasturač veštačkog đubriva. Računam da bih ove godine, ili možda sledeće, mogao kupiti i jednog armtraka od 120 konjskih snaga. Brže bih orao nego do sada, a to će mi trebati kad krenu obaveze na fakultetu, pošto otac mesec dana provede na brodu, pa onda ima kraću pauzum tokom koje može da priskoči, da me odmeni ako imam neodložne obaveze na Poljoprivrednom", kaže ovaj mladić.

Miljanove planove s osmehom prate majka Sanja i otac Predrag, koji se zadesio u Bezdanu između dve rečnobrodarske ture, piše Dnevnik.

Sinovljevo ponašanje im, kažu, uliva poverenje da školovanje neće trpeti zbog rada, od kojeg Miljan ne odustaje ni zbog fakulteta.

"Zapravo, uvek je takav bio, kao da mu dan nema dovoljno sati, ustaje svako jutro u pola šest i onda juri do ponoći...", kaže majka Sanja.

Miljan je, dodaje, odmalena čim se probudi trčao u plastenik, tamo plevio, prskao, brao, pa onda valjda nije ni moglo biti drugačije da bude nego da mu poljoprivreda postane životno opredeljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: