Dronovi izazvali naftnu krizu: Šta će biti s cenom goriva u Srbiji? VIDEO

Zbog krize na Bliskom istoku i činjenice da su u Saudijskoj Arabiji oštećena velika naftna postrojenja došlo je do znatnog rasta cene sirove nafte na berzama.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Četvrtak, 19.09.2019.

15:00

Dronovi izazvali naftnu krizu: Šta će biti s cenom goriva u Srbiji? VIDEO
Foto: Depositphotos/spflaum

Koliko veću cenu goriva možemo da očekujemo?

Cene benzina i dizela sigurno neće preći psihološku granicu od 200 dinara po litru, čak ni kada su cene nafte bile daleko više nego sada gorivo u Srbiji nije koštalo toliko, kazao je za Prvu TV Tomislav Mićović iz udruženja "Nafta".

"Velikih promena neće biti", ističe Mićović.

"Već dva dana cena sirove nafte pada, poremećaj na tržištu nije bio beznačajan, ali bio je posledica nervoze na tržištu, cena je skočila jer se nije znalo koliko će to da utiče na snabdevanje, koliko će brzo Saudijska Arabija da obnovi svoja postrojenja", kaže Mićović i ističe da je cena počela da pada čim je održana konferencija kada je saopšteno koliko će vremena biti potrebno za obnovu postrojenja i kolika je šteta.

"Svi su spremni da plate više kada je kriza na pomolu, ali kada krize više nema cena se vraća nazad", kaže Mićović. "U lancu snabdevanja naftom postoje zalihe koje mogu da amortizuje ovakve udare", dodaje on.

Prema njegovim rečima, država ima mehanizme da reaguje, a to je smanjenje akciza, a vlada prema Zakonu o akcizama može da je smanji do 20 procenata a da se zakon ne menja.

Srbija nažalost nema dovoljne zalihe da obezbedi dužu sigurnost, dodaje Mićović. On kaže da ovakvi događaji treba da podsete državu kako treba intenzivnije da ulaže u skladišne kapacitete jer prema direktivi EU Srbija mora da ima rezerve za 61 dan neto prosečne dnevne potrošnje. To je uslov koji treba da ispunimo do ulaska u EU.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: