Klijenti banaka obavešteni, a iznenađeni: Elektronsko plaćanje nije više besplatno VIDEO

U većini banaka elektronsko plaćanje više nije besplatno.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Sreda, 18.09.2019.

16:25

Klijenti banaka obavešteni, a iznenađeni: Elektronsko plaćanje nije više besplatno VIDEO
Foto: Depositphotos/LukaFunduk

Građani koji imaju račune u pojedinim bankama bili su iznenađeni ovih dana minusom na računu. U negativan saldo oterala ih je provizija koju do pre samo dve nedelje nisu plaćali prilikom elektronskog plaćanja.

"Banke za svaku promenu regularnih tarifa po osnovu kojih je sklopljen ugovor sa klijentima moraju klijente da obaveste, i zatim da sačekaju rok od dva meseca. Ukoliko se klijent u roku od dva meseca ne izjasni da nije saglasan sa promenama i želi da ugasi račun i napusti banku, to znači da je prihvatio promene", kaže za Prvu TV Ljubica Pantelić, saradnica Beogradske bankarske akademije.

"Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga obavezao je banke da izričito jasno i transparentno obaveste klijente o promenama. Stvar je u tome da je potrebno biti savestan korisnik usluga i informisati se. Banka je profitna institucija i jasno je da će da naplati svaku svoju uslugu", ističe ona.

"Pogledao sam imejl sa obaveštenjem i u tekstu postoje dva pasusa gde je bila rečenica da se uvodi plaćanje za elektronski eksterni prenos novčanih sredstava za plaćanje u zemlji. Nisam na prvu loptu shvatio da se radi o promenama vezanim za e-banking na taj način. Kada me je to zainteresovalo zbog prijava potrošača, pogledao sam prilog tog imejla, koji ima 12 listova, a negde na recimo petom listu stoji ta promena", kaže Dejan Gavrilović, predsednik udruženja "Efektiva", i dodaje da je time banka formalno ispoštovala zakonske odredbe, ali postavlja se pitanje da li je to učinjeno na pravi način.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: