Država preuzima aerodrom Ponikve

Užice -- Gradonačelnik Užica Tihomir Petković obišao je aerodrom Ponikve, na kome su nedavno završeni radovi na izgradnji dela ograde, vredni 15,5 miliona dinara.

Izvor: RINA
Podeli
Zgrada aerodroma Ponikve, foto Sajt grada Užica
Zgrada aerodroma Ponikve, foto Sajt grada Užica

"Izgrađena je ograda u dužini od 3.735 metara od ukupno 8.930 metara koliko treba da se uradi da bi se završetkom ograde i uz još neke dodatne radove aerodrom stavio u punu u civilnu funkciju", naveo je tom prilikom gradonačelnik.

On se zahvalio Vladi Republike Srbije na ulaganju od više miliona evra u dosadašnje infrastrukturne radove na aerodromu Ponikve, a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer je na njegovu inicijativu Užice pre dve godine dobilo novac za izgradnju pristanišne zgrade na aerodromu.

"Osim pristanišne zgrade finansirano je 42 odsto radova na izgradnji ograde. Sada je neophodno završiti još 800 metara piste i uraditi svetlosnu signalizaciju na aerodromu. U nekoj od narednih faza potrebno je rekonstruisati vodovod kojim se napaja aerodrom i pristanišna zgrada, zatim završiti poslove vezane za protivpožarnu zaštitu. Procena je da nam je za sve ove radove potrebno negde oko pet miliona evra, kako bi se aerodrom stavio u punu finkciju", rekao je Petković i dodao da je gradsko rukovodstvo došlo do ideje da zamoli Vladu Republike Srbije da vrati vlasništvo nad aerodromom Ponikve Republici, koja je to i prihvatila.

"U Evropi nema grada koji je u stanju da sam upravlja aerodromom, jer je to jedan veoma stručan i zahtevan posao, koji zahteva stručno osoblje za to, a Grad nema takav kadar, niti novac da ih plati. Na primeru Aerodroma Niš se pokazalo da je dobro što je prešao u vlasništvo Republike, jer nije samo problem u pet miliona evra nego je problem i u održavanju i funkcionisanju samog aerodroma", istakao je Petković.

Predsedniik Vučić i potpresednica Vlade Zorana Mihajlović najavili su aerodrom Ponikve kao jednu od prvih budućih velikih investicija, a na narednoj sednici Skupštine Grada trebalo bi da bude doneta odluka o prenosu vlasništva nad aerodromom sa Grada na Republiku.

"Nadamo se i da ćemo početkom naredne godine ovde moći da očekujemo velike investicije finansirane od strane Republike. Aerodrom poslednjih nekoliko godina funkcioniše za male avione, realno za dve godine možemo imati završene sve radove i aerodrom u punoj funkciji", naveo je gradonačelnik Užica

Slaviša Dimitrijević, direktor JP aerodrom Ponikve, istakao je da je aerodrom trenutno namenjen za sletanje aviona generalne avijacije, odnosno privatnih letova, ali nije osposobljen za javni saobraćaj.

"U toku ove godine smo imali oko 200 domaćih i oko 70 međunarodnih letova, gde su uglavnom bili privatni avioni. Za javni saobraćaj nam je potrebno da ispunimo dodatne uslove, kao i da nabavimo potrebnu opremu da bi to moglo da funkcioniše nesmetano", naveo je Dimitrijević.

Unutrašnjost aerodroma Ponikve, foto Sajt grada Užica
Unutrašnjost aerodroma Ponikve, foto Sajt grada Užica

strana 1 od 186 idi na stranu