Potrošnja hrane raste bržim tempom nego svetska populacija, sve više jedemo piletinu

U razvijenim ekonomijama potrošači se okreću zaštiti životne sredine i sve ređe kupuju crveno meso, objavila je Evropska komisija.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 18.09.2019.

10:52

Potrošnja hrane raste bržim tempom nego svetska populacija, sve više jedemo piletinu
Foto: Epa, Alex Hofford

Zbog rasta prihoda i promene u navikama potrošača, potrošnja hrane raste bržim tempom nego svetska populacija.

Ova kretanja rezultovala su porastom potrošnje proizvoda veće vrednosti (poput mesa i mlečnih proizvoda) u rastućim ekonomijama. Nasuprot tome, porast društvene odgovornosti i brige za zaštitu životne sredine u razvijenim ekonomijama uticao je na odabire kupaca, što je, recimo, dovelo do smanjene potrošnje crvenog mesa, navodi se u poslednjoj analizi "Globalna ponuda i potražnja za hranom", koju je objavila Evropska komisija.

U izveštaju se navodi da je EU drugi najveći svetski potrošač pšenice sa oko 250 kilograma po stanovniku, odmah posle crnomorske regije. Potrošnja u EU neprekidno raste, vođena uglavnom razvojem stočarskog sektora zbog korišćenja pšenice u ishrani životinja, piše "Politika".

Četiri regiona snabdevaju svet pšenicom: EU, Crnomorska regija, Severna Amerika i Okeanija.

Najveći potrošači govedine su u Severnoj Americi, 35 kilograma po stanovniku, a sledi je Južna Amerika. Sa potrošnjom od oko 40 kilograma po stanovniku, EU je daleko najveći potrošač svinjskog mesa. Svinjetina je omiljeno meso i u Aziji, a prognoze su da će upotreba ove vrste mesa do 2020. dostići 15 kilograma po stanovniku.

Više od 80 odsto uvoza potiče iz Severne Amerike i EU. Ipak, navodi se da je u oba regiona došlo do neznatnog smanjenja potrošnje, zajedno sa većom proizvodnjom, što je dovelo do povećanja svetskih viškova.

Interesantno je da je kod živine potrošnja značajno povećana u svim regijama sveta. Najveći potrošač je Severna Amerika, sa više od 50 kilograma po stanovniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: