Dva miliona dinara ili pet godina zatvora zbog skrivanja gazde

Udruženja i firme koje su porpustile da u Agenciji za privredne registre (APR) upišu svog stvarnog vlasnika imaju još malo vremena da prođu nekažjneo.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 17.09.2019.

13:52

Dva miliona dinara ili pet godina zatvora zbog skrivanja gazde
Foto: Depositphotos, sinenkiy

Čim se izmeni Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, Agencija dobija zakonjska ovlaščenja da podnosi prekršajne prijave, a kazne s ekreću od 50.000 do čak dva miliona dinara, pišu "Večernje Novosti".

Ove mere bi mogle da počnu da se primenjuju već za mesec dana, jer je 23. avgusta radna grupa počela sa pripremanjem novih propisa.

Svako registrovano privredno društvo, zadućbina, komora ili poslovno udruženje mora da u posbenom registru koji se kao elektronska evidencija vodi u APR, da upiše svog stvarnog vlasnika. Firma je dužna i da kod sebe čuva dokumentaciju, odnosno dokaze na osnovu kojih je taj upis obavila. Ova obaveza je trajna, pa se podrazumeva da bilo kakva promena stvarnog vlasništva mora u roku od 15 dana da bude uneta u Centralnu evidenciju.

Najažurniji su privredni objekti, tačnije ukupno 83 odsto preduzeća je evidentiralo svoje stvarne vlasnike, dok su udruženja u zaostatku, svega 6,5 odsto njih je upisalo svoje stvarne vlasnike, saznaju "Večernje Novosti".

"Evidencija stvarnih vlasnika kapitala počela je u decembru prošle godine i do sada je 80 odsto obveznika to uradilo. Od 20 odsto onih koji se nisu evidentirali, bar 95 odsto to nije uradilo zbog neznanja ili neažurnosti.", kaže direktor APR Milan Lučić i dodao da za one koje to ne učine, zakon predviđa prekršajnu i krivičnu odgovornost.

Evidencija je potpuno besplatna, a uputstvo se nalazi na sajtu APR, sam proces traje svega nekoliko minua, a potreban je jedino kvalifikovani elektronski sertifikat.

Lučić najavljuje izmene zakona kojima će biti pogođeno desetine hiljada predmeta i podseća da zakon, koji će uskoro stupiti na snagu, predviđa novčane kazne zbog učinjenog prekršaja. Kazne po osnovu krivničnih prijava kreću se od tri meseca, do pet godina zatvora, a rizikuju je svi koji imaju nameru da prikrij stvarnog vlasnika registrovanog subjekta, oni koji upišu neistinit podatak kao tačan, kao i oni koji promene ili obrišu istinit podatak o stvarnom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: