Pojačane mere kod Negotina zbog svinjske kuge u Rumuniji

Štab za vanredne situacije naložio je da se u Radujevcu sprovedu mere zbog mogućnosti da se afrička kuga, koja se pojavila u rumunskom mestu Grda Mare, proširi.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2019.

16:49

Pojačane mere kod Negotina zbog svinjske kuge u Rumuniji
Foto: Depositphoto, Shaiith79

Radujevac je proglašen za ugroženo područje budući da se afrička kuga svinja pojavila u blizini granice Rumunije i Srbije. Zato je naloženo da se odmah obiđu svih 500 evidentiranih domaćinstava u Radujevcu, a svinje obeleže i vakcinišu.

Na terenu su i ekipe Veterinarske stanice "Animan duo vet" iz Negotina koje će vakcinisati životinje, prenose "Večernje Novosti".

Članovi Štaba za vanredne situacije naložili su da se u tom selu izvrši dezinfekcija prostorija u kojima se čuvaju svinje, kao i da se pojačaju biosigurnosne mere, koje se odnose na zabranu hranjenja svinja pomijama, pojačanu higijenu, zabranu ulaska u prostorije i objekte gde su smeštene svinje.

Izvršena je provera spremnosti Javnog komunalnog preduzeća "Badnjevo", mehanizacije i ljudstva kao i mesta za zakopavanje eventualno uginulih i eutaniziranih svinja.

"Naloženo je i da se pojačaju mere nadzora nadležnih inspekcijskih službi na zabrani dovoženja i prometa svinja i svinjskih mesnih prerađevina za vreme trajanja prestojećeg Velikogspojinskog vašara na teritoriji opštine Negotin", navodi se u zaključcima Štaba za vanredne situacije opštine Negotin.

Nakon što u Radujevcu sve predviđene mere budu sprovedene nadležni će obići i druga sela u pograničnom delu sa Rumunijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: