Kada će litijum postati srpska nafta?

Ruda koju su istraživači "Rio Tinta" našli u dolini reke Jadar već godinama se najavljuje kao "srpska nafta", pišu "Večernje novosti".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2019.

09:02

Kada će litijum postati srpska nafta?
Foto: Depositphotos/dlpn

Mnogo se očekuje od njegove eksploatacije, ali i od prerade u našoj zemlji.

Istraživački poslovi trebalo bi da budu okončani do kraja ove ili početka sledeće godine, piše list.

U Ministartvu energetike procenjuju da bi eksploatacija mogla da počne za tri do četiri godine. U Jadru se, tvrdi se, nalazi 10 odsto svetskih rezervi litijuma.

Ljudi iz čitavog Jadra, lozničkog kraja i susedne Rađevine, Podgorine i Podrinja mnogo očekuju od početka eksploatacije te značajne rude. Naime, oni već i sada imaju koristi od istraživanja, jer oni koji to rade iznajmljuju kuće, kupuju hranu u selu i druge potrpštine. Neki restorani su procvetali, a kafane su se pretvorile u motele u kojima borave istraživači.

Ljude ovog kraja posebno je obradovalo kada je predsednica vlade Ana Brnabić razgovarala sa direktorom proizvodne grupe za energiju minerala Boldom Batarom i direktorom "Rio Tinta" za razvoj i inovacije Stivenom Makintošom. Ta kompanija i vlada su još u julu 2017. potpisale Memorandum o razumevanju, posle čega je osnovana zajednička radna grupa koja se bavi sprovođenjem projekta "Jadar".

Kako piše list, od litijuma će zavisiti industrije budućnosti, ali i lečenje određenih bolesti. Ovaj metal smatra se najboljom sirovinom za visokoenergetske baterije koje koriste mobilni telefoni i električni automobili. Osim toga, neophodan je i u proizvodnji stakla i keramike.

Mineral otkriven još 2004. nazvan je jadarit po rečici Jadar. On uz litijum sadrži i bor koji se koristi u proizvodnji mineralnog đubriva i materijala za izolaciju.

Istraživanja pokazuju da Srbija ima najveće rezerve litijuma u Evropi. U svetu je po rezervama ovog metala prva Kina, iza nje je Čile, a na trećem mestu Srbija. Procene pokazuju da su srpske rezerve litijuma oko milion tona, najviše u okolini Loznice. Stručnjaci kažu da je naš jadarit veće čistoće, pa bi prerada bila jeftinija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: